Rusya 25 milyar dolarlık boru hattı ile Pasifik’e uzanıyor

Rusya 25 milyar dolarlık boru hattı ile Pasifik’e uzanıyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Avrupa piyasalarında enerji alımlarında yaşanan düşüşlere karşı alternatif olarak Pasifik bölgesi ve Çin’i belirledi. Putin, Sibirya’dan Pasifik Okyanusu’na uzanacak ve toplam değeri 25 milyar doları bulması beklenen Doğu Sibirya-Pasifik Okyanusu (ESPO-2) petrol boru hattının ikinci ayağı ve Kuznetsovski tünelinin inşaat çalışmalarını video konferansla başlattı.

Çalışmaların Rusya ekonomisi açısından çok ciddi ve önemli bir gelişme olduğunu kaydeden Putin, “İkinci ayağın tamamlanmasının ardından boru hattının yıllık kapasitesi 30 milyon tondan 45 milyon tona çıkacak. Çalışmalarda yer alan herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

ESPO ile Rusya lideri Putin’in uluslararası petrol piyasalarında etkin olma rüyası ile gerçekleşecek ve ABD’ye petrol sevkiyatı yapılabilecek.

ESPO’nun ikinci ayağı Baykal Gölü’nün batısından, Çin’in hemen yanı başında yer alan Pasifik limanı Kozmino’ya ulaşacak. Rusya bu liman üzerinden Japonya ve Kuzey Kore’ye petrol ihraç edebilecek.

AB’YE YAPICI OLUN UYARISI

Rusya petrol boru hatları tekeli Transneft Başkanı Nikolay Tokarev, Amerikalı şirketlerin şimdiden ihraç edilecek miktarın yüzde 35’ine talip olduğunu söyledi. Hatta ulaşan petrolün yüzde 30’u Japonya ve yüzde 28’i de Çin’e satılacak. Güney Kore, Singapur ve Malezya da bu hat üzerinde petrol satın almak istiyor.

Hattın aktif hale gelen ilk ayağından şimdiye kadar Doğu Sibirya’dan Çin’e 30 milyon ton petrol pompalandı.

Avrupa’ya petrol ve doğalgaz ulaşımında yaşanan sorunlara değinen Takarov, Brüksel’e yapıcı olmaları çağrısında bulundu. Enerji boru hatlarının tekel yapısına karşı çıkan Brüksel, Üçüncü Enerji Paketi çerçevesinde Gazprom ve diğer Rus enerji şirketlerinin tekel yapısını kırmayı hedefliyor.

Rusya’nın doğu istikametinde enerji pazarları açısından çeşitliliği yakaladığına dikkat çeken Tokarev, “Rusya kendi çıkarlarını koruma açısından önemli fırsatlara sahip oldu. Bugün ESPO’ya sahibiz. Petrol sektörü kendini daha güvende hissediyor…” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.