Rus enerji devi Gazprom’dan sürpriz: İlk çeyrekte karı yüzde 41 azaldı

Rus enerji devi Gazprom’dan sürpriz: İlk çeyrekte karı yüzde 41 azaldı

Rusya’nın enerji devi Gazprom’un 2014 ilk çeyrek net karı yüzde 41 azalarak 223 milyar rubleye (5,9 milyar dolar) düştü. Rublenin değer kaybı ve Ukrayna krizi Rus doğalgaz şirketini etkiledi.

Kış aylarında satış artışı, petrol ve ürünlerindeki yükseliş, rublenin dolar karşısında yüzde 7 değer kaybı nedeni ile şirketin ilk çeyrekte nakit akışı 8,3 milyar dolara ulaştı. Bu rakam 2010’dan bu yana en yüksek rakam.

Yılın ilk üç ayında yüzde 7’lik döviz zararı (4,9 milyar dolar) ve alacaklardaki aksamalar nedeni ile de 2,4 milyar dolar zarar etti. Gazprom’un ilk çeyrek için gelir kaybı 11,3 milyar dolar civarında. Net gelir kaybı ise yüzde 41 azalmış oldu.

Avrupa sevkiyatı Ukrayna üzerinden devam eden Gazprom’un operasyon giderleri ilk çeyrekte yüzde 15 arttı. Operasyon karlılığı da yüzde 8 azalarak 12,6 milyar dolara geriledi.

Gazprom’un Avrupa satışları yüzde 13 artarak 484 milyar rubleye (12,9 milyar dolar) yükseldi. Ukrayna’da yaşanan sorun nedeni ile AB ülkeleri Rusya’ya doğalgaz bağımlılığını azaltmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.