Rumlar, 10 milyar Euro için Brüksel’e boyun eğdi

Rumlar, 10 milyar Euro için Brüksel’e boyun eğdi

Brüksel’de sabaha kadar süren müzakereler sonundan Rumlar son dakikada Troyka’nın ağır şartlar içeren teklifini kabul ederek iflas bayrağını çekmekten kurtuldu.

Vergi cenneti modeliyle offshore bankacılık yuvası haline dönüşen ve bu şekilde kendi milli servetinin yüzde 900’ü üzerinde bankalarında mevduat oluşan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Yunanistan’da yaşanan ekonomik krizle birlikte Yunanistan tahvillerinin yüzde 70 değer kaybetmesi sonucu kendisi de krize girmiş ve kredi notu tarihinin en düşük seviyesine indirilmişti. 

Bunu takip eden günlerde GKRY bankaları kapalı tutularak mevduat sahiplerinin paralarını çekmelerine engel olundu. Kredi notu tabanı gördüğü için dış borç da bulamayan GKRY bir yandan AB’deki Euro ülkeleri ve IMF’nin yardım için kapısını çaldı diğer yandan Rum bankalarında yüklüce mevduatı olan Rusya’dan yardım talep etti. AB’nin GKRY’yi ortada bırakmayacağını bilen Rusya yardıma yanaşmazken AB ve IMF, Rumlara ekonomi ve bankacılık sisteminde temelli değişiklikler yapmak ve başka bir takım ağır şartlarla 10 milyar Euroluk bir kurtarma paketi teklif etti ancak bu teklif de Rum Meclisi’nde kabul edilmedi. 

  ANASTASİADİS’İN İSTİFA TEHDİDİ İŞE YARAMADI, AB ŞARTLARI DAYATTI 

Rumların kendilerinin 5.8 milyar Euro’yu denkleştirmeleri halinde 10 milyar Euroluk kurtarma paketini onaylayacağını söyleyen 17 Euro ülkesi ile müzakereler tüm haftasonu sürdü ve bu sabah saatlerine kadar devam etti. Rumların bu parayı bulabilecekleri tek rezer yine kendi bankalarıydı ve bunun için mevduatlardan ciddi kesintiler yapmaları istendi. Özellikle 100 bin Euro üzerindeki mevduatlara yüzde 20’ye varan kesintiler gelmesi istendi. Bunun üzerine Lefkoşa’da Rumlar ve banka çalışanları protestolar düzenlediler ve Rum lider Nikos Anastasiadis de bu talebin devam etmesi halinde kendisinin istifa edebileceğini, dolaysıyla yeni bir hükümet kurulana kadar AB’nin bu meseleyle baş başa kalacağını ileri sürdü. Ne var ki; Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi anlaşma olmaması halinde Salı itibarı ile Rum bankalarının ihtiyaç duyduğu hayati ve acil desteği keseceklerini açıklayınca Rumlar Euro bölgesinde kalabilmek için teklif edilen anlaşmayı kabul etmek durumunda kaldı. 

Bu durum karşısında açıklama yapan Rum Maliye Bakanı Michalis Sarris, “Bir mücadeleyi kazandığımızı söylemiyorum ancak bir felaket ile Euro’dan çıkışımızı engelledik diyebilirim” dedi. 

IMF Başkanı Chrintine Lagarde ise açıklamasında şunları söyledi: “Öyle inanıyoruz    ki bu anlaşma konuya kalıcı, güvenilir ve finansmanı tam bir çözüm getirmiş oldu.” 

  RUM KESMİNİN YAKIN GELECEĞİ ZORLUKLARLA DOLU 

Varılan anlaşmaya göre Rumlar şimdi 5.8 milyar euroyu hem mevduat kesintilerinden hem de yükseltecekleri vergi rakamları ve özelleştirmelerden elde edecekler. Troyka adı verilen IMF, Avrupa Merkez Bankası ve Avrupa Komisyonu, Rumlardan bankacılık sektöründe daralmaya gitmesini, bütçesini kısmasını bankacılık sistemini yeniden yapılandırarak iyi banka-kötü banka kategorileri oluşturmasını talep ediyor. Anlaşmayı varılmış olsa da Almanya gibi bazı Euro ülkelerinde anlaşma hala milli meclislerde kabul edilmek mecburiyetinde. Bu da birkaç haftayı bulabileceği ifade ediliyor. 

 Analistler, Rum bankalarında mevduatı olanların paralarının yüzde 40’ına kadar kayıp yaşayabileceklerini tahmin ederken, bankaların Salı gününe kadar kapalı olmaya devam etmesi bekleniyor. 

Konuyla ilgili Avrupa Komisyonu Para Politikaları Komiseri Olli Rehn şunları söyledi: “Kıbrıs için yakın gelecek son derece ciddi zorluklarla dolu olacak ama bu yeni başlangıca ada halkının ihtiyacı var. Bu sayede ekonomilerini yepyeni temellere oturtarak baştan daha sağlam yapabilirler.”


Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.