Procter&Gamble Rusya Satış Direktörü Artuz: Rusların alım gücü Amerikalılardan daha yüksek

Procter&Gamble Rusya Satış Direktörü Artuz: Rusların alım gücü Amerikalılardan daha yüksek

Rusya’da Türk iş adamları ile sohbete katılan Procter&Gamble Rusya Satış Direktörü Celal Artuz, Rusların alım gücünün Amerikan vatandaşlarından çok daha yüksek olduğunu söyledi. Rusya’nın 2013’te yüzde 4 büyümesini bekleyen Artuz’a göre, Avrupa pazarının geleceği parlak değil.


Rusya gündemi ile Türkçe yayın yapan www.haberrus.com portalında yer alan haberde, Rusya pazarının küresel piyasalarda en cazip merkez durumunda olduğuna değinen Türk yönetici, “Amerika’daki bir kişi senede 60 bin dolar kazanıyorsa, Rusya’da yılda 24 bin dolar kazanıyor. Ancak gerçek vergi oranlarının düşük olması ve diğer etkilerle 60 bin dolar kazanan adamın eline kalan para 7 bin 200 dolar. Rusya’da ise 24 bin dolar alan insanın elinde kalan para 12 bin dolar. Bu çok önemli bir avantaj ve Rusya’da hala alım gücünün neden devam ettiğinin göstergesi.” tespitinde bulundu.


Rus-Türk İşadamları Birliği’nin (RTİB) “Türk Profosyonelleri Gözünde Rusya” başlığı ile düzenlenen sohbete konuşmacı olarak katılan Artuz, 18 yıldır Amerika, Orta Asya ve Kazakistan’da şirketin çeşitli kademelerinde görev yaptı. Artuz, ürünlerini 4,4 milyar tüketiciye ulaştıran şirketin2,5 yıldır Rusya satış direktörlüğü görevini üstleniyor.


Avrupa ekonomisi kısa vadede zor canlanır


Avrupa pazarının önümüzdeki 3-5 yıl içinde canlanma ihtimali olmadığı değerlendirmesinde bulunan Artuz, “Amerika pazarında da ciddi sıkıntılar var. Çünkü ,Amerika pazarında hep geleceğe satışlar yapılarak bir büyüme sağlandı. 30 senelik evler alındı, evler alındıktan sonra, bunların değeri 100 liradan 300 liraya çıktı. Bu artışlar gösterilerek ekstra krediler alındı. Dolayısıyla Amerikan tüketim pompalama zihniyeti artık sona erdi. Bununla beraber mortgage krizinin yaşanması ile birlikte Amerikan pazarının eskiye geri dönüşü ile ilgili hiç bir pozitif sinyal yok. Çin pazarı cazip bir pazardı, fakat Çin pazarında da maliyetler ciddi anlamda artmaya başladı. Bunun da cazibeleri bundan 5 sene önce konuşulandan daha da azalmış durumda.” dedi.


Rus halkı tüketime susamış


Rusya pazarının eskisi kadar da olmasa da halen büyüme meyilli olduğuna değinen Türk yönetici, “Rusya pazarında dünyanın diğer pazarlarla karşılaştırıldığında genel olarak gerek bizim sektörde, gerek diğer sektörlerde fiyatlar oldukça yüksek. Büyüyen Rusya pazarı, karlı bir pazar ve yüksek ciroların yapılabildiği bir pazar. 1991’e kadar yaşayamamış. 80 yıllık bir tüketim birikimi var. İnsanlarda bir tüketim eğilimi var. Avrupa’da bir insan 100 lira kazanıyorsa, muhtemelen bunun 30 lirasını biriktiriyor. Rusya’da ise insanların birikim eğilimleri çok yüksek değil. İleride tabii ki tüketimin aynı şekilde devam etmesini beklemiyoruz. Ama diğer pazarlarla kıyasladığınız takdirde bu değerlerin 10-15 sene içinde devam etmesini bekliyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.


“Rusya bu yıl yüzde 4 büyür”


Artuz Rusya büyüme rakamları ile ilgili şu tahminde bulundu: “Daha önce Rusya’nın GSMH’si yüzde 8 büyürken, 2008 krizinde pazarda yüzde 8 daralma yaşandı. 2010’da büyüme yüzde 4, 2011 yüze 4, 2012’de yüzde 6, bu sene ise beklediğimiz büyüme rakamı yüzde 4.”


Rusya’da yatırımcıya destek artıyor


Türk yöneticiye göre faiz oranları önümüzdeki dönemde yüzde 10’lardan yüzde 6’lara kadar düşebilir. Diğer taraftan yatırımcıya destekleyen gelişmeler yaşanıyor. Bununla beraber bazı bürokratik aşılması gereken ciddi sıkıntılar büyük yatırımcıları etkileme riski taşıyor. Ancak çeşitli reformlarla ve şu anki yönetimin uygulamaları ile piyasanın daha cazip hale geleceği bekleniyor.


İşsizlik oranları 2009’da yüzde 8’lerdeyken, şu anda bu oranlar yüzde 5’lere düşmüş durumda. Bu da pazarın aktif bir şekilde istihdam sağladığını gösteriyor.


Artuz’a göre, bir süredir pazarın sıkıntısı olan devalüasyon da şu anda durulmuş durumda. Dolar 30-31 ruble dolaylarında seyrediyor ve enflasyon riski yok.


Rusya pazarında rekabet artacak


Küresel firmaların BRIC (Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin) ülkelerine ilgi gösterdiğine değinen Artuz şu tespitlerde bulundu: “BRIC ülkelerinde büyüme olmasına rağmen, kimisinde karlılık yok, kimisinde alım gücü yok. Dolayısıyla Rusya pazarı bunların içinde ön plana çıkıyor. Ve dünyadaki tüm büyük oyuncular bunu gayet iyi biliyor. Bu pazara daha çok globalleşme bekleyebilirsiniz. Hangi iş kolunda çalışıyorsanız daha büyük bir rekabet, daha çok oyuncunun gelmesini bekleyebilirsiniz. Ve bu oyuncuların sizin bulunduğunuz sektörün marjları üzerinde baskı oluşturabileceğini beklemek gerçekçi olur. Ama bununla beraber Rusya pazarının diğer pazarlara göre yüksek olan marjlarının da göreceli olarak devam etmesini bekliyoruz. Bir anda bu pazardaki marjların yok olacağını da beklemiyoruz.”

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.