Piyasalar Bernanke’nin ardından verilere odaklanacak

Piyasalar Bernanke’nin ardından verilere odaklanacak

Küresel piyasalar, dün Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke’nin parasal genişlemenin ne zaman sınırlanacağına yönelik sorularda topu açıklanacak makro ekonomik verilere atmasının ardından, bundan sonra verilerin piyasalara olan etkisinin daha güçlü olması bekleniyor.


Dün Kongrede sunum yapan Bernanke’nin önce parasal genişlemenin aynen devam edeceğine yönelik açıklamaları ile hisse senedi piyasaları rekor seviyelere yükselirken, ardından soru cevap bölümünde eylül ayından önce genişlemede sınırlama olabileceğine yönelik söylemi ile piyasalar kazançlarını geri vererek sert bir şekilde düşüşe geçti.


ABD’de Dow Jones endeksi açıklamalar ile gün içinde en yüksek 15.542 en düşük ise 15.266 geniş bandında dalgalandıktan sonra günü yüzde 0,52 oranında kayıpla 15.307 puandan tamamladı. Bernanke’nin açıklamalarının ardından dün akşam saat 21.00’de açıklanan Fed toplantı tutanaklarında da üyelerden bazılarının haziran ayından itibaren parasal genişlemenin sınırlanması gerektiği yönünde görüş bildirmesi de piyasalarda tedirginliğe neden oldu. Altının onsu önce 1.414 dolar seviyelerine kadar yükseldi, ardından parasal genişlemenin sınırlanmasına yönelik söylemlerin belli olması ile 1.354 dolara kadar geriledi. Bugüne gelindiğinde Çin’de mayıs ayı imalat verisinin 7 ay sonra daralmayı işaret etmesi ve Bernanke’nin açıklamalarının ardından yenin dolar karşısında değer kazanmasının etkisiyle Asya borsalarının satıcılı seyrettiği görülüyor. Japonya’da Nikkei 225 endeksi yenin değerlenmesi ve kar satışlarının etkisi ile yüzde 4’ü aşan değer kaybı yaşarken, Çin’de Şangay endeksi daha yatay bir bantta hareket ediyor.


Yurt içinde Bernanke’nin konuşmasının sadece olumlu tarafında açık olan Borsa İstanbul’da, gün içi en yüksek seviye ve kapanış rekorları kırıldı. BIST 100 endeksi günü 93.179 puandan tamamlarken, kapanış dakiklarında dolar/TL’de 1,8325 seviyelerine kadar gerilemişti. Hisse senedi piyasaları kapandıktan sonra gelen Bernanke’nin genişlemeci politikanın eylül ayından önce de terkedilebileceği yönündeki açıklamaları ile dolar/TL tekrar 1,85 seviyesinin üzerine tırmandı.


Analistler, Bernanke’nin parasal genişleme ile ilgili sorularda, topu açıklanacak verilere atması nedeniyle bundan sonra açıklanacak makro ekonomik verilerin piyasalar üzerinde daha güçlü etkileri olacağını belirtiyor. Bugün yurt içinde Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetinin izleneceğini ifade eden analistler, Avrupa ve ABD’de açıklanacak imalat sanayi PMI verilerinin ise piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor.

    

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

     10.30 Almanya, mayıs ayı imalat sanayi PMI

     11.00 Avro bölgesi, mayıs ayı imalat sanayi PMI

     11.30 İngiltere, 1. çeyrek GSYH

     14.00 Türkiye, PPK toplantı özeti

     14.30 Türkiye, Merkez Bankası haftalık para ve banka istatistikleri

     15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları

     16.00 ABD, mayıs ayı imalat sanayi PMI

     16.00 ABD, 1. çeyrek konut fiyat endeksi

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.