Petrol, Suudi vatandaşların zenginliğini artırıyor

Petrol, Suudi vatandaşların zenginliğini artırıyor

Körfez ülkelerinden Suudi Arabistan’da kişi başına düşen gayri safi milli hasılanın geçen yıl en yüksek seviyeye ulaştığı ve petrol fiyatlarının yüksek seyretmeye devam etmesiyle, bu yıl yeni bir rekor kırmasının beklendiği bildirildi.

Riyad merkezli Jadwa yatırım tarafından yayınlanan raporda, Ortadoğu’nun en büyük ekonomisine sahip krallıkta kişi başına düşen gelirin 2010’da 16 bin 612 dolar ve 2011’de 20 bin 651 doları bulduğu ve bu yıl 22 bin 573 dolara ulaşmasının beklendiği kaydedildi.
Yüksek seyreden petrol fiyatları ve ham petrol üretimindeki artışın kişi başına düşen gelire olumlu yansıdığı vurgulandı. Geçen yıl varil fiyatı 103.5 dolar olan ham petrol, bu yıl 109 dolar civarında seyrediyor. Artan taleple birlikte Suudi Arabistan’ın günlük varil üretimini 9.3 milyondan (2011) 9.9 milyona çıkarması bekleniyor.

Şirket tahminlerine göre yüksek petrol fiyatları neticesinde krallığın ham petrol ihracat geliri nominal fiyat üzerinden bu yıl 322 milyar dolara ulaşacak. Böylece ülke ekonomisi 167 milyar dolarlık fazla verecek. Bu fazlalığın hükümetin yabancı malvarlıklarının değerini de yıl sonu itibariyle 700 milyar dolara çıkarması bekleniyor.

Ülkedeki nüfus geçen yıl sonunda 27.1 milyon oldu ve yüzde 2.9’luk artışla bu yıl sonunda nüfusun 27.9 milyonu bulması bekleniyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.