New York’un geleceği Türk mimarlarına emanet

New York’un geleceği Türk mimarlarına emanet

Ünlü Türk mimar kardeşler Sunay Erdem ve Günay Erdem New York’un muhtemel doğal afetlere karşı geliştirdiği kentsel dönüşüm projesi ödülüne layık görüldü.

Birçok uluslararası ödüle sahip olan Erdem Mimarlar, Long Island merkezli bir kuruluş tarafından düzenlenen yarışmada New York’un muhtemel doğal felaketlere karşı nasıl imar edileceğini anlattı.

 

1157629Türk mimarlar, ‘Yarından Sonra’ filminde yaşananları dikkate alarak meydana gelebilecek doğal afetlere karşı “İnsan Kovanı” isimli bir şehir projesi geliştirdi.

Proje arıların oluşturduğu yaşam birimlerinden esinlenerek tasarlandı. Afet sonrası hızlı geçici konut oluşumu için konteyner panellerinden yararlanılarak, en küçük aile biriminden en büyük aile birimine hitabeden beşgen ‘insan kovanları’ oluşturuluyor. Bunların en önemli özelliği çok küçük bir arazide kurulabiliyor olması. Yaşam birimleri geçici olmasına rağmen kuruldukları alanda oluşturdukları sosyal çevresiyle birlikte mahalleye dönüşebiliyor. Afet sonrası konutlar alandan sökülüp yeniden konteynerlere dönüşüyor. Böylece aynen doğada olduğu gibi konutların yapımı için hiçbir israf sözkonusu değil.

 

Erdem Mimarlar bu başarılarıyla ABD’de 8 ödül almış oldu. ABD’deki şehirler için yaptıkları projelerle dereceye giren Erdem kardeşlerin Türkiye ve Dünya genelinde ise 50’ye yakın ödülü var.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.