NAPEC Konferansı, genç girişimcileri yatırımcılarla bir araya getirdi

NAPEC Konferansı, genç girişimcileri yatırımcılarla bir araya getirdi

Balkan-Amerikan Dernekleri Federasyonu (FEBA) ve Kuzey Amerikan Profesyonel ve Girişimciler Kurulu (NAPEC) tarafından New York Hilton Otel’de düzenlenen ‘Yenilik Konferansı’ genç girişimcilerle yatırımcıları bir araya getirdi.

 

Toplam 130 projenin görücüye çıktığı yarışmada robot teknolojisini ileri bir aşamaya taşıyan ‘Empire Robotics’ isimli çalışma birinci oldu. Proje, 10 bin dolar ödül kazandı. Global sağlık problemini, mühendislik yoluyla üretilen yeni ürünlerle çözmeyi hedefleyen ‘Jibon Health Technologies’ şirketi ise ikinci olarak 5 bin dolarla ödüllendirilirken sağlık masraflarını azaltmak için teknoloji üreten ‘Boss Medical’ isimli şirket ise üçüncü olarak 2 bin 500 dolar kazandı. Yarı finale kalan genç girişimcilerin projelerini tanıtmakla başlayan konferans Yenilik Paneli ile devam etti.

napec

Panelde söz alan dünyanın en büyük online çanta ve aksesuar perakendecisi ebags.com’un CEO’su Jon Nordmark, genç girişimcilere önlerine çıkacak zorluklara karşı hazırlıklı olmaları gerektiğini söyledi. Takım çalışmalarına büyük önem verdiğini belirten Nordmark, şirketlerin kültürleri dikkate alarak çalışmasının önemine dikkat çekti. Çok paranın insanı aptallaştırdığına inandığını dile getiren CEO Nordmark, “Paranız yoksa, birşeyler icat etmeniz lazım. Çok paranız varsa işinizi etraftan bir şeyler satın alarak halledebiliyorsunuz. Paranızı nereye ve nasıl yatıracağınız önemli. Bununla birlikte, çalıştığınız insanlara karşı sabırlı olmanız lazım.” dedi. Nordmark, şirketin iyi bir vizyona sahip olmasının önemine değinerek, birçok farklı kültürden insanların şirketlerde çalıştırılması tavsiyesinde bulundu.   


Küçük ve orta ölçekli işletmelerin yatırım çalışmalarına danışmanlık yapan New York merkezli Soho Loft şirketininin kurucusu David Drake ise, yatırım yapılacak alanlarda kültür ve eğitimin önemli bir yer tuttuğunu belirtti.


napec3Yatırımcılarla girişimcileri online olarak bir araya getiren Seedlnvest şirketinin kurucusu ve CEO’su Ryan Feit ise günümüzde sermaye artırmanın kolay olmadığını, bunun için yatırımların doğru yapılması gerektiğini söyledi. Son panelist olarak söz alan Kale Grup danışmanı Yalçın Yılmazkaya ise Türkiye’de yapılan yatırımları anlattı. Yılmazkaya, yeniliklerin artık doğal bir oluşum olduğunu belirterek insanların bu süreçte kaybetmekten de korktuğunu kaydetti.


7  BORSANIN BAŞKANI İLK DEFA BİR ARAYA GELDİ

Konferansta bir araya gelen 7 Balkan ülkesinin borsa başkanı, ‘Balkanlarda büyüme ve yatırım imkanlarını’ tartıştı. Panelin başkanlığını yapan Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim M.Turhan, Türkiye’nin bölgesinde günden güne daha önemli bir konuma geldiğini söyledi. Borsa olarak bölgenin cazibe merkezi haline gelmesi için çabaladıklarını kaydeden Turhan, Borsa İstanbul’un sermaye piyası açısından 8. büyük borsa olduğunu söyledi. Yugoslavya dağıldıktan sonra ülkelerin kendi piyasasını oluşturduklarını hatırlatan Turhan, küçük ekonomilerin ve piyasaların tek başlarına başarılı olmasının kolay olmadığına dikkat çekti. Dünya sermaye piyasalarında rekabetin arttığı bir ortamda büyük borsaların bir takım sebeplerle bir araya geldiğini vurgulayan Turhan, “Dünyanın en büyük borsaları küresel ölçekteki devler satın alma veya birleşmelerle ölçelerini büyütmeye çalışırken, bu kadar küçük borsaların etkin bir şekilde ayakta kalması zor. Biz de yakın bölgemizde İstanbul merkezli bir borsalar ağı oluşturma vizyonu çerçevesinde Balkan borsalarının önemli bir kısmını bir araya getiren konferansa destek verdik.” diye konuştu. Turhan, bu borsaların ilk defa bir araya gelmesinin ise çok önemli olduğunu ifade etti.  


napec4Katılımcılardan Tiran Borsa Başkanı Anila Fureraj, ülke olarak özellikle turizm konusunda iyi bir potansiyele sahip olduklarına değinerek, küçük işletmelerin market ve sermaye imkanlarını artırmalaya çalıştıklarını söyledi.


Üsküp Borsa Başkanı Ivan Steriev, bölgelerinde birçok şirketin büyüme gösterdiğini, 10 yıl öncesine göre bir büyük bir mesafe katettiklerini anlattı. Steriev, şirketlerin halka açılması hususunda ellerinden geldiğince yardımcı olmaya çalıştıklarını söyledi. Zagreb Borsa Başkanı Ivana Gazic, borsaların işbirliği yapmasının ve market entegrasyonunun önemine değindi. Gazic, borsalarının özellikle teknoloji konusunda ciddi yatırımlar yaptığını hatırlattı. Bosna Hersek’te bulunan Sırp Cumhuriyeti Borsa Başkanı Milaz Bozic, sermayeler için bölgede iyi bir sinerjinin oluşturulması gerektiğine dikkat çekti. Bir başka panelist Saraybosna Borsa Başkanı Tarık Kurbegovic yatırımcıya iyi eğitim verilmesinin borsa açısından önemli olduğunu ifade etti. Sermaye sahiplerinin borsada nasıl işlem yapılacağını ve ne gibi avantajların olacağını anlatmanın ihtiyaç duyulan sinerjiyi oluşturacağını savunan Kurbegovic, “Pazarların birleşmesi de çok önemli. Bu birleşmeden sonra rekabet ve verim artar. Bunları yatırımcılara iyi anlatmamız gerek.” şeklinde konuştu.


Podgorica Borsa Başkanı Djordje Djurdjic ise sermaye piyasasına yapılacak yatırımların artışını teşvik etmenin önemine vurgu yaptı. Djurdjic, bölgedeki sinerjinin borsaya olumlu katkısı olacağını, bunun için ellerinden gelen herşeyi yapmak istediklerini dile getirdi.


Katılımcılar, Balkan ülkeleri olarak ilk defa bu kadar geniş katılımla bir araya gelmekten dolayı mutlu olduklarını ifade etti.  


Konferans galasının açılış konuşması yapan NAPEC CEO’su Erdoan Shipoli, amaçlarının Amerika’da yaşayan Balkanları, Türkleri ve Amerikalıları bir araya getirmek olduğunu söyledi. Balkan borsalarının ilk kez NAPEC Konferansı’nda bir araya geldiğinin altını çizen Shipoli, genç girişimciler ile yatırımcıların buluşturmanın önemini vurguladı. Shipoli, hem Türkiye’den hem de ABD’den çok sayıda işadamının programa katılmasının kendilerini çok mutlu ettiğini dile getirdi. Shipoli, bu tarz programlara devam edeceklerini ifade ederek, bu konuda kendilerine destek veren herkese teşekkür etti.

Temiz su sistemi üzerinde önemli çalışmalar yapan The Water Initiative Şirketi Başkanı Kevin McGovern de girişimcilerin ve yatırımcılarının vizyon sahibi olmasını gerektiğini anlattı. Uygulamaya konulmayan vizyonun bir kayıp olduğunu söylen McGovern, ekip çalışmasının başarıda çok önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Müdürlerine daima ‘Ben kelimesi yerine biz kelimesini duymak istiyorum’ dediğini anlatan McGovern, “Her zaman çalışmalarımızı ve yeniliklerimizi artırmamız lazım. Her zaman ekibimizi güçlendirmemiz gerek. Yöneticilik bunu gerektirir. Bunlarla birlikte sabırlı olmakta çok önemlidir. Genç girişimcilerin bunları dikkate alarak hareket etmesini öneririm.” şeklinde tavsiyelerde bulundu.


ÇALIK’TAN GENÇ YATIRIMCILARA: HEDEFİNİZİ İYİ BELİRLEYİN

Konuşmacılar arasında yer alan Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Türkiye’nin son 10 yılda büyük bir transformasyon geçirdiğini söyledi. “10 sene önce vatandaşlarımızın yüzde 70’i kırsal alanda, yüzde 30’u şehirlerde yaşıyordu. Şimdi ise yüzde 80’i şehirlerde yüzde 20’si kırsalda yaşıyor” diyen Çalık “10 yıl önce dünyanın 26. büyük ekonomisiydik. Şimdi ise 16. büyük ekonomisiyiz. Önümüzdeki 10 yıl için de net hedefler konuldu. Ülkemiz bu süreçte dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmeyi amaçlıyor.”diye konuştu.

 


Balkan ülkelerinin uzun yıllar kapalı rejim altında bulunduğunu hatırlatan Ahmet Çalık, bu tarz ülkelerde girişimci oluşturmakta zorlanıldığını anlattı.

Çalık, ülke siyasetinin ve kanunların yatırımcılara harekete geçme imkanı sağlaması gerektiğini vurgulayarak “Türkiye’de 80’li yıllarda kapalı bir ekonomi vardı. Daha çok devletin hakim olduğu bir ekonomiydi ama artık AB normlarına uyum sağlamış serbest bir ekonomik yapıya sahibiz.” şeklinde konuştu.

Tekstil alanında yatırımlarına Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde başladıklarını anlatan Çalık Holding patronu, şu anda İstanbul’a uçakla 5 saat uzaklıktaki yerlerin kendileri için iş alanı olarak hedeflendiğini ifade etti. Bunun da dünya nüfusünun yüzde 30’u, dünya ekonomisinin yüzde 20’sine ulaşma anlamına geldiğini aktaran Çalık, global firmalarla işbirliği içinde olduklarını söyledi.


napec5“İş dünyasına ilk girdiğim zaman, Türkiye’de çok az bulunabilen kot kumaşı alanında yatırım yapmaya karar verdim. Bunun için hiç imkanım yoktu. Ama bunun hayalini kurdum ve yola çıktım. 80’li yıllarda bölgemizde ilk 3, dünyada ise ilk 10 büyük üretici firmadan biri haline geldik” diyen Çalık genç yatırımcılara “Bir hayal kurar ve hedef koyarsanız, geç te olsa hedefinize ulaşırsınız. İşe odaklanmanız lazım. Yoldaki en büyük sermayemiz ise itibarımızdır.” diye seslendi.

Çalık, Türkiye ve bölgenin fırsatlara açık olduğunu hatırlatarak işadamlarını bölgeye davet etti.

IRAK’TA HALKA ELEKTRİK VERİLME SAATİNİ 18’E ÇIKARIYORUZ


Irak’taki enerji yatırımlarına devam ettiklerini aktaran Ahmet Çalık, dünyanın en büyük enerji kaynaklarına sahip Irak’ta halka günde yalnızca 12 saat elektrik verildiğini belirtti. Dünya’da 1.5 milyar insanın hala elektriksiz yaşadığını da ifade eden Çalık “Irak’taki 12 saatlik elektrik süresini, 18’e çıkarıyoruz. Bunun yanında Türkmenistan’ın bütün elektriğini, Özbekistan’ın ise 550 megavoltluk elektrik hizmetini biz veriyoruz.


Konferansa konuşmacı olarak katılanlara günün anlam ve önemi adına hediyelerin verilmesi ile program sona erdi. Programa, Türkiye ve Amerika’dan çok sayıda iş adamı katıldı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.