Muhtemel bir Suriye operasyonun Pentagon’a maliyeti bütçesini sarsmayacak

Muhtemel bir Suriye operasyonun Pentagon’a maliyeti bütçesini sarsmayacak

 

ABD’nin Suriye’ye muhtemel bir saldırıda bulunması ekonomik endişeleri beraberinde getirdi. Uzmanlar, müdahalenin kapsam ve süreç olarak sınırlı tutulması halinde bunun savunma bütçesine  büyük bir külfet getirmeyeceği görüşünde. Ancak, müdahalenin bir yıldan fazla sürmesi halinde ABD ekonomisini  olumsuz etkileyeceği konusunda uyarıyor.

 

ABD’nin Akdeniz’de bulunan 6 adet savaş gemisinin 5’inde 200’den fazla Tomahawk füzesi yer alıyor. Bir Tomahawk füzesinin hedefe fırlatılmasının maliyeti ise 1.5 milyon dolar.

Savunma politikalarıyla ilgilenen Stratejik ve Bütçesel Değerlendirmeler Merkezi (Center for Strategic and Budgetary Assessments) adlı düşünce kuruluşunun kıdemli üyelerinden Todd Harrison, müdahalenin bütçeye etkisinin büyük olmayacağını savundu. Bununla birlikte müdahale tarzının maliyeti değiştirebileceğine dikkat çeken  Harrison, birkaç yüz milyon doların ABD Savunma bütçesini ciddi manada etkilemesini beklemediklerini dile getirdi.

Eski Savunma Bakanlığı yardımcılarından Lawrence Korb, ABD donanmasının kullanmayı düşündüğü füze ve bombandırman uçakları  daha önceden alındığı için bütçeye ekstra bir yük olmayacağını belirtti. Korb, bununla birlikte mühtemel müdahalede görev alacak askeri personelin maaş ve giderlerinin önceki savunma bütçesine dahil olduğunu hatırlattı.

Senato Silahlı Hizmetler Komitesi’nin verdiği bilgiye göre Suriye’de ‘uçuşa yasak bölge’ ilan edilmesinin aylık masrafı 500 milyon dolar ile 1 milyar dolar arasında değişebileceği hesap ediliyor.

 

2011’deki Libya krizinde NATO güçlerinin müdahalede bulunmasının birkaç haftalık maliyeti 600 milyon doların üzerindeydi. Bunun büyük bir kısmı ise füzeleri yerleştirmek için kullanıldı. ABD sözkonusu operasyonda yaklaşık 221 tane Tomahawk füzesi kullanmıştı.

ABD, 1999’da Kosova’ya yaptığı geniş çaplı ve 77 gün süren operasyona 5 milyar dolar harcamıştı.

 

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.