MIT, İstanbul trafiğine çözüm için elektrikli bisiklet önerdi

MIT, İstanbul trafiğine çözüm için elektrikli bisiklet önerdi

MIT Media Lab Direktörü Kent Larson, İstanbul’un ulaşım sorunu ile ilgili alternatif bir teklifte bulunarak, “Bu şehir yokuş, elektrikli bisiklet ideal olabilir.” dedi.


Akıllı şehirlerin “mimarı” olarak bilinen ve Avea’nın davetlisi olarak İstanbul’a gelen MIT Media Lab Changing Places Direktörü Kent Larson, gelecekte şehir hayatının, ev ve iş hayatının daha karmaşık hale geleceğini belirterek, ulaşımda otomobillerin de bisiklet gibi ortak paylaşımlı olarak kullanılabileceğini, katlanabilir araçların geliştirileceğini söyledi. Larson, İstanbul için akıllı şehir modeline uygun ne tür çözümler getirilebileceği konusunda da özel bir çalışma yapacaklarına dikkat çekti ve ekledi: “Bu şehir yokuş, burada belki bisiklet değil ama elektrikli bisiklet ideal olabilir.” Larson’un verdiği bilgiye göre, şehirlerde kontrollü ışık sistemiyle sebze ve meyve yetiştirilmesi de mümkün hale gelecek. Çocukların dil öğrenmesinde anne-babanın yanı sıra akıllı sensörler de kullanılabilecek. ABD’nin Massachusetts eyaletindeki Boston şehrindeki teknik üniversitelerden birisi olan MIT; bilim, mühendislik ve ekonomi konularındaki başarılarıyla tanınıyor. Mobil operatör Avea, MIT ile 10 proje üretti; bunlardan 2’sini uygulamaya koydu. Söz konusu 2 proje bireyleri bir arada çalışmaya yöneltiyor.

Sosyal medya, müzik, resim ve video paylaşımını kolay kılıyor. Dünyada şehirleşme oranının giderek arttığını belirten Larson, “15 sene içinde 300 milyon birey şehirlere akın edecek. Bu ortamda bizler, buraların kurgularında, yönetiminde mobil tekniklerden yararlanma derdindeyiz.” dedi. Mobile Experience Lab Direktörü Federico Casalegno ise her şehrin ayrı bir yapı ve kimlik ihtiva ettiğini dile getirdi. Bu nedenle muhtelif mobilite modelleri ortaya koymayı öneren Casalegno, trafik sorununa yeni taşıtların çare olabileceğini vurguladı. Casalegno, şehirlerin sorunlarına mahalli idareler ve kamu kurumlarından veri alarak, mobil aygıtlardan yararlanarak deva olacaklarını ekledi. Avea Genel Müdür Yardımcısı Coşkun Şahin de Berlin için geliştirdikleri ulaştırma ve ödeme uygulamalarının İstanbul’da da kullanılabileceğini aktardı. Coşkun, “İSPARK ile trafik tahminine yöneliyoruz. Yakında devreye alınacak. Uygulama ile trafik yoğunluğunu belirleme yerine ilerleyen saatlerde durumun ne olacağını kestireceğiz.” dedi.

Teknoloji ile çiftçilik şehirlere taşınacak

MIT Media Lab Direktörü Kent Larson, çiftçiliğin teknoloji sayesinde önem kazanacağına, özel aydınlatma teknolojileri ile sebze ve meyve yetiştiriciliğinin şehirlere taşınabileceğine dikkat çekti. Mobilitenin artmasıyla cep telefonları aracılığıyla bireylerin şehir içindeki aktivitelerinin izlenerek, davranış analizlerinin, alışveriş alışkanlıklarının, sosyal hayatlarının ve geçirdikleri hastalıkların dahi kategorize edilebildiğini belirtti. ABD’de yeni akıllı sistemleri geliştirmeye başladıklarının bilgisini veren Larson, insan odaklı ve problemleri artırmayan, şehir hayatının daha iyi olabileceği konusunda tüm dünyada bir farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını dile getirdi. Larson, şehirlerdeki yaşam alanları insanların tüm ihtiyaçlarını 10 dakikalık yürüme mesafesinde karşılayabilecekleri kompakt bir sistem çerçevesinde tasarlanırsa çarpık kentleşmenin önüne geçilebileceğini öne sürdü.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.