Michigan’da sendikalar kaybetti patronlar kazandı

Michigan’da sendikalar kaybetti patronlar kazandı

Michigan eyalet Kongresi özel veya kamu çalışanların sendikaya bağlı olmadan çalışmalarına izin veren yasayı kabul etti. Amerika’da 24. eyalet olarak ‘wort to right’ (çalışma hakkı) kanunu kabul eden Michigan’da işçi sendikaları ve çalışanlar Kongre’ye tepki gösterdi.

Haftalardır kamuoyunu meşgul eden Michigan’daki ‘çalışma hakkı’ kanunu Cumhuriyetçilerin kontrolünde olan Kongre’de kabul edildi. Kongre’de kanunun görüşülmesi esnasında dışarıda biriken 12 bin kadar sendika üyeleri ile destekçileri vekillerden kanun tasarısı için olumsuz oy vermeleri yolunda baskı kurmaya çalıştı. Araba sektörünün kalbi durumunda olan Michigan’da çalışanların sendikasızlaştırılması bu eyaletteki işçi sınıfı için büyük anlam ifade ediyor.

Eyaletin Cumhuriyetçi Valisi Rick Snyder’ın yarın imzalayarak yürürlüğe koyması beklenen ‘çalışma hakkı’ kanunu ile Michigan’da sendikalaşmanın artık ciddi darbe aldığı belirtiliyor. Kongre’de yasa tasarısı kabul edilmesinden sonra protesto gösterisine katılan binlerce çalışan seçilmişlere ‘‘utanın’’ diye bağırdı.

Michigan Kongre’sinin kararının ardından bir açıklama yapan Jim Hoffa Jr., ‘‘Sayın Vali ve tüm seçilmişlere söylemek istediğim, bu bu tasarıya oy verdi ise kendinden utansın’’ dedi.

1975 yılında kaçırıldıktan sonra bir daha kendisinden haber alınamayan ve 1982 yılında bulunamadığı için öldüğü açıklanan Amerika’nın gelmiş geçmiş en ünlü sendika lideri Jimmy Hoffa Sr. oğlu olan ve şuan ‘Teamsters’ adlı sendikanın başkanı Jim Hoffa, açıklamasında seçilmişlere de gözdağı verdi.  Hoffa, ‘‘Seçim döneminde bu kişiler gelip bizden hangi yüz ile oy isteyecekler merak ediyorum. Ve bugün yasanın çıkması için oy verenler seçim gününde neden milyarderlerin yanında yer aldıklarını izah etmek zorunda olacaklar’’ dedi.

MİCHİGAN DİĞER SANAYİ EYALETLERİNE ÖRNEK OLACAK

Daha çok güney eyaletlerinde yaygın olan ‘çalışma hakkı’ kanunu bu yılın başlarında Indiana eyaleti Kongresi’nde de kabul edilmişti. Endüstriyel eyaletler içinde kanunu ilk kabul eden Indiana’yı bugün de Michigan takip etmiş oldu.  Çalışma hakkı, işçilerin sendikaya ödeme zorunda olduğu primi kaldırıyor. İşçiler kanunun yasallaşmasıyla artık sendikaya ancak gönüllü destek verebilecek.

Michigan’da haftalardır devam eden ‘çalışma hakkı’ kanunu mücadelesini kaybeden işçi sendikalarını diğer eyaletlerde de aynı akıbet bekliyor. Birçok eyalet Michigan’ın alacağı kararı bekliyordu. Michigan, Orta-Batı eyaletleri içinde sanayi de çalışan nüfus bakımından Amerika’da ilk 5 içinde. Yine Michigan’da yalnızca araba sektörü ile ilgili 700 fabrika bulunuyor ve ağır sanayinin bel kemiği durumunda. Michigan’da çalışanların (kamu ve özel dahil) bugün yalnızca yüzde 17.5’i sendikalıydı. Michigan, New York, Alaska, Hawaii ile Washington eyaletlerinin ardından en yüksek sendikalı çalışan nüfusa sahipti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.