Küresel ekonomideki görünüm piyasalara aşağı yönlü baskı yapıyor

Küresel ekonomideki görünüm piyasalara aşağı yönlü baskı yapıyor

Amerikan ekonomisinin iyileşmekte olduğunu gösteren ekonomik verilere rağmen küresel piyasalar Avro Bölgesi ülkelerini vuran resesyon ve Çin’de büyümenin yavaşlaması endişeleriyle satıcılı seyir izliyor.

Amerika’da dün perakende satışların haziran ayında yüzde 0,8 artarak beş ayın en yüksek seviyesine çıktığı görüldü. Gelen bu veri, dünyanın en büyük ekonomisinin iyileştiğine dair olumlu bir işaret olarak algılansa da piyasalarda Çin ve Avrupa’ya dair endişeler fiyatlandı.

Almanya’da büyüme rakamı yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0,3 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Ancak Avrupa’nın en güçlü ekonomisinin bu büyüme oranı, Avro Bölgesi’nin yüzde 0,2 daralmasına engel olmaya yetmedi.
Öte yandan, dün Fransa’da açıklanan büyüme verisi, ülke ekonomisinin ikinci çeyrekte durakladığını ve ekonominin resesyonun eşiğinde olduğunu gösterdi.
Avrupa’da yaşanan mali krizde, resesyonda olan Yunanistan, İspanya, İtalya, Kıbrıs Rum Kesimi ve Portekiz kritik rol oynuyor.
Capital Economics analistleri, ”Genel resme bakıldığında Avrupa’daki borç krizinin sona ermesi için gerekli olan ekonomik büyümenin hala görünürde olmadığı ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı.
Avrupa’daki bu karamsar havayla Avrupa borsaları güne düşüşle başlarken, birçok Asya borsası da günü satışlarla tamamladı. Japonya’da Nikkei 225 endeksi hafif düşüşle 8.925,04 olurken, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 1,2 düşerek 20.052,29 puan oldu.
Avustralya’da S&P/ASX 200 yüzde 0,3 değer kaybederek 4.281,20 puana, Çin’de Şangay bileşik endeksi yüzde 1,1 düşerek 2.118,94 puana geriledi. Güney Kore ve Hindistan borsalarında ise tatil nedeniyle işlem yapılmadı. Çin ekonomisindeki yavaşlamayı ‘Asıl endişe kaynağı’ olarak niteleyen Hong Kong’taki Kingston Securities yöneticisi Dickie Wong ise, ”Ancak bu yavaşlama Çin Merkez Bankası’nın harekete geçmesi için daha fazla alan bırakıyor” yorumunda bulundu.

Piyasalardaki aşağı yönlü seyir, borsaların yanı sıra petrol piyasasında da yaşanıyor. ABD ham petrolünün varil fiyatı şu dakikalarda 48 sent gerileyerek 92,95 dolardan işlem gördü. Dün kontrat 93,43 dolardan kapanmıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.