Kriz döneminin Hazine Bakanı Paulson: Yeni bir ekonomik kriz olabilir

Kriz döneminin Hazine Bakanı Paulson: Yeni bir ekonomik kriz olabilir

ABD’de bundan 5 yıl önce yaşanan finans krizi döneminde Hazine Bakanılığı yapan Henry M. Paulson, Amerikan ekonomisinin yaklaşık yüzde 2 oranında büyüdüğünü bundan sonra ise daha hızlı büyümesi gerektiğini söyledi. Paulson, yeni bir ekonomik kriz konusunda da uyarılarda bulundu.

 

Economy Club Of New York Vakfının davetlisi olarak New York’taki Pierre Otelde bir konuşma yapan Paulson, 2008 kriz döneminde özellikle Kongre’nin hızlı bir şekilde haraket etmemesinin kendisini hayal kırıklığına uğrattığını söyledi. 0

Hazine eski Bakanı Paulson, kriz süresince  yaptıkları çalışmaları Amerikan halkına iyi anlatamamalarını ise birbaşka eksiklik olarak görüyor. Görevinden ayrıldığı zaman krizin daha da derinleşmesini engellemek için bazı adımlar attığını ve bunların başarılı olduğunu ifade eden Paulson “ Piyasaya sürülecek acil eylem planı konusunda kendimden emindim. Obama hükümetinin hayata geçirdiği yüzde 95’lik acil müdahale paketinin yüzde 75’ini planlamıştık.  Ama birçok Amerikalının evini kaybetmesine sebep olan hacizleri azaltmak için daha iyi bir hükümet programı hazırlayamadık. Bu konu, bugün de yakamızı bırakmıyor.”dedi.  

2008 krizinden 5 yıl geçtiğini, bu süreç içerisinde ekonominin yaklaşık yüzde 2 büyüyerek daha iyi bir şekil aldığını hatırlatan Hazine eski  Bakanı, Amerikan Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke, Obama hükümeti eski Hazine bakanlarından  Tim Geithner ve New York FED Başkanının iyi bir üçlü olduğunu ve süreci iyi yönettiklerini kaydetti.

“YENİ BİR EKONOMİK KRİZ OLABİLİR”

ABD Eski Başkanı George W. Bush dönemi Hazine Bakanı Henry Paulson, yeni bir ekonomik krizin olabileceği uyarısında bulundu. ABD’de her 8 yılda bir kriz ile karşılaştıklarını vurgulayan Paulson “ Görevi bıraktıktan sonra kendi kendime, yeni bir kriz olur mu diye soruyordum. Korkarım bunun cevabı evet. Önceki dönemlerde yaptıklarımızdan ders çıkararak, krizin daha fazla büyümesinin engellenmesi gerekir.”şeklinde konuştu.

 

 

Paulson, eksik bilgilerle bir çözüme ulaşmaya çalışmanın kötü sonuçlar doğuracağını belirterek “ Öncelikle eski krizi iyi temizlemek lazım. Ondan sonra istikrarlı bir ekonomik büyüme için en iyi politikamız ne olmalı sorusuna cevap aramalıyız. Ayrıca bu hem ulusal güvenliğin hemde global liderlik içinde önemli bir adımdır. Politikamızı düzeltmediğimiz takdirde çocuklarımız ve torunlarımız daha düşük hayat standartlarında yaşamak zorunda kalacak. ABD için en büyük mücadele, harcamların azaltılması ve vergilerin yükseltilmesidir.”şeklinde uyarılarda bulundu.

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.