Kararsız eyaletlerde Obama’nın ekonomi politikasına olan güven azalıyor

Kararsız eyaletlerde Obama’nın ekonomi politikasına olan güven azalıyor

Başkan Barack Obama’nın kasım ayındaki seçimde yeniden Beyaz Saray’a seçilmesinin önündeki en büyük engel olarak ekonomide bir türlü istikrarın sağlanamaması olarak görülüyor. Son kamuoyu yoklamaları da Obama için kasım ayında başağrısı olarak ekonominin öne çıkacağını gösteriyor. Son ankete göre Başkan Obama’nın kararsız eyaletlerde ekonomi politikasına olan güveninin giderek azaldığını tespit etti.

Mayıs ayındaki işsizlik oranı ve istahdam rakamları beklentilerin altında gerçekleşince Obama’nın ekonomi politikası basından ciddi eleştiriler almasına neden oldu. Obama’nın 6 Kasım’da yapılacak olan başkanlık seçiminde rahat bir zafer kazanmayacağını gösteren ABC News (Haber)/Washington Post’un ortak düzenledikleri kamuoyu yoklaması Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Mitt Romney’i sevindirmiş görünüyor.

Seçimlerde hangi partinin kazanacağı kesin olarak bilinmeyen kararsız 10 eyalette insanların Obama’nın ekonomi politikasına duyduğu güven oranı yalnızca yüzde 38 olarak tespit edildi. Aynı ankette Obama’nın yürürttüğü ekonomi politikasını yanlış bulanların oranı ise yüzde 54 olarak hesaplandı.

Kararsız eyalet seçmenleri Obama’nın ekonomi politikasını beğenmediğini açıkca ortaya koyarken Mitt Romney’in Beyaz Saray’a gelmesi durumda izleyeceği mali yol haritasına da insanların çok sıcak bakmadığı görülüyor. Aynı ankette  Romney’in ekonomik poltikasının gerçekci görmeyenler yüzde 47 olarak öne çıkarken doğru olduğunu düşünenlerin oranı yalnızca yüzde 35 olarak belirlendi. Romney ile Obama’nın ekonomik politikaları kararsız eyaletlerde kıyaslandığında halkın kısmi de olsa Başkan daha gerçekci bulduklarını gösteriyor.

Ekonomi sorununa Obama’nın Romney’den daha iyi çözüm getireceğine inananların sayısı ancak yüzde 2 oranında fazla. Obama’nın ülkenin içinde bulunduğu mali sorundan çıkarabileceğini düşünen karasız eyaletlerdeki halkın yüzdesi 48. Romeny’i ülkenin ekonomik sorununa daha iyi çözüm üreteceğine inananların yüzdesi ise 46.

Reuters/Ipsos’un ortak düzenlediği ankette ise yine Başkan’ın en büyük başağrısı olarak ekonomi olduğu görülüyor. Bu anektte göre bağımsız seçmenlerin Obama’ya verdiği destekte ciddi gerilem olduğu görülüyor. Obama’ya iki ay önce yüzde 48 oranında bağımsız seçmenlerden destek çıkacağı hesaplanırken son ankette bu rakam yüzde 35 olarak belirlendi.

Gallup’un Başkan Obama’nın poltikalarına ülke genelinde verilen destek oranı ise yüzde 47’ye gerilediği görüldü. Mayıs ayında yüzde 50 olan Obama’nın politikalarına destek oranı da geçtiğimiz birkaç hafta içinde yüzde 3 nisbetinde düştüğü tespit edildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.