Japonya rekor ticaret açığı verdi

Japonya rekor ticaret açığı verdi

Dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi Japonya, 2012 yılında rekor ticaret açığı verdi. Açığın 6 trilyon 93 milyar Yen’e yükselmesinde küresel ekonomik krizin yanı sıra ülkenin artan petrol ithalatı ve Çin ile yaşanan ada krizi etkili olduğu bildirildi.

Maliye Bakanlığı’nın bugün açıkladığı rakamlara göre, yıllık bazda ticaret açığı 6,93 trilyon Yen’e yükseldi. Ancak aralık ayındaki açık, kasım ayına göre düştü. Kasım ayında 954,8 milyar yen olan açık, geçen ay 641,5 milyar Yen’e geriledi. Aralık ayında gerçekleştirilen ihracat ise bir önceki aya göre yüzde 5,8 oranında düştü. Japonya’nın ihracatı son 7 aydır geriliyordu. Bu düşüşte Japon Yen’in uluslararası piyasalarda güç seyretmesi de etkili oldu.

16 Aralık’ta iktidara gelen Liberal Demokratların lideri Şinzo Abe, Yen’in değeri düşürmeyi, böylelikle ülke ihracatını artırmayı hedefliyordu. Bu çerçevede para musluklarını açan hükümetin baskısıyla Merkez Bankası, yıllık enflasyon hedefini de yüzde 2 olarak belirledi. Uzmanlar, Abe’nin attığı adımların aylar içinde etkisi göstereceğini savundu. Ayrıca, nükleer santrallerinin kapısına geçici olarak kilit vuran Japonya’nın enerji ithalatı da bir yıl öncesine göre yüzde 34 oranında yükseldi. Bunların yanı sıra Pekin ile yaşanan ada krizi sonrası Çin genelinde Japon ürünlerine yönelik boykotta Tokyo’nun ticaret açığında etkili oldu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.