İspanya’nın notu iki kademe birden indi: Matador zorda

İspanya’nın notu iki kademe birden indi: Matador zorda

Boğa güreşleri ve futboluyla tanınan İspanya ekonomik krizle boğuşuyor. İşsizliğin ilk çeyrekte yüzde 24,4’e yükseldiği ülkeye bir kötü haber de Standard&Poor’s’tan geldi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu, İspanya’nın kredi notunun “A”dan “BBB+”ya düşürüldüğünü açıkladı. Bu durum, ülkenin borçlanma maliyetini daha da artıracak.

Euro Bölgesi’nde en yüksek işsizlik oranına sahip İspanya’da işsizlik ilk çeyrekte yüzde 24,4’e yükselirken uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P) ülkenin uzun vadeli kredi notunu iki kademe düşürdü. S&P yaptığı açıklamada, İspanya’nın bütçe sorunlarının zayıf ekonomisi nedeniyle muhtemelen kötüleşeceği gerekçesiyle bu ülkenin uzun vadeli kredi notunu iki kademe birden indirerek “A”dan “BBB+”ya düşürdüğünü bildirdi.

S&P yaptığı açıklamada, İspanya’nın uzun vadeli kredi notunu bütçe sorunlarının zayıf ekonomisi nedeniyle muhtemelen kötüleşeceği için indirdiğini, uzun vadeli kredi notu görünümünün “negatif” olduğunu belirtti. İspanya’nın uzun vadeli kredi notunu bu yıl içinde ikinci kez indiren S&P, ülkenin kısa vadeli kredi notunu da “A-1”den “A-2”ye çekti. ABD’de piyasalar kapandıktan sonra S&P’nin not indirimiyle ilgili yaptığı açıklamada, “İspanya’nın borç yükü, daralan ekonominin bütçe sorunlarını ağırlaştıracağı için artacak.” denildi. İspanya hükümetinin artan ihtimalle bankacılık sektörüne daha fazla yardım sağlamaya ihtiyacı olacağına dikkati çeken S&P, ülkenin ekonomik görünümüne ilişkin tahminlerini de indirdi.

İspanya ekonomisinin bu yıl yüzde 1,5 ve gelecek yıl yüzde 0,5 daralmasını bekleyen S&P, daha önce ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 0,3 ve 2013 yılında yüzde 1 büyümesini beklediğini bildirmişti. Ekonominin büyümesinin önündeki sorunların tek seferlik gelirlerin azalması, özel borçlanmadaki düşüş, hükümetin malî planının uygulanmasındaki sıkıntılar ve önemli ticarî ortaklardaki belirsiz talep olduğunu ifade eden kuruluş, İspanya ekonomisinin yeniden dengelendiğini ve hükümetin çabalarının buna yardımcı olması gerektiğini kaydetti.

Hükümetin istihdam piyasası reformlarının işten çıkarmaların hızını azaltacağını ve sonunda istihdam görünümünün iyileşmesine katkıda bulunacağını belirten S&P, ancak önlemlerin yakın vadede net yeni istihdam yaratmayacağını bildirdi. S&P, “Sonuç olarak, özellikle gençler arasında olmak üzere halihazırda yüksek işsizlik oranı sürdürülebilir bir düzelme oluncaya kadar muhtemelen kötüleşecek.” ifadesini kullandı.
euro bölgesi’nin en fazla işsizlik oranına sahip ülkesi Avrupa’nın borç krizine yaklaşımının etkili olmaktan yoksun kalmaya devam ettiğini belirterek eleştiren kuruluş, Avrupa’nın yatırımcı güvenini destekleyici ve sermaye akışını istikrara kavuşturucu adımlar atmadığı sürece İspanya’nın durumunun daha da kötüleşebileceği uyarısında bulundu. İspanya Merkez Bankası bu hafta ülkenin üç yılda ikinci kez resesyonda olduğunu teyit etmişti.

İspanya hükümeti de ekonominin bu yıl yüzde 1,7 daralacağı tahmininde bulunmuştu. S&P ocak ayında Fransa ve Avusturya dahil Euro Bölgesi üyesi 8 ülkenin uzun vadeli kredi notlarını indirmişti. Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s analisti Moritz Kraemer, İspanya’nın borç rasyolarının daha da bozulması halinde ülkenin kredi notunda yeni indirimler yapılabileceğini söyledi. Kraemer neredeyse bütün Euro Bölgesi ülkelerinin kredi notları için aşağı yönlü risklerin söz konusu olduğunu da belirtti.

Öte yandan İspanya Ulusal İstatistik Enstitüsü, geçen yıl son çeyrekte yüzde 22,9 olan işsizlik oranının bu yıl ilk çeyrekte yüzde 24,4’e çıktığını açıkladı. Açıklamaya göre, ocak-mart döneminde 365 bin 900 kişi daha işsiz kalırken, toplam işsiz sayısı 5,6 milyona ulaştı. İspanya, Euro Bölgesi’nde en yüksek işsizlik oranına sahip ülke.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.