İspanya’da borçlanma maliyeti rekor düzeyde

İspanya’da borçlanma maliyeti rekor düzeyde

Bu gelişme, Moody’s’in İspanya’nın kredi puanını “çöp” kategorisinden hemen önceki puana düşürmesi üzerine yaşandı.

İtalya’da da borçlanma maliyeti üç yıl vadeli tahviller için yüzde 3,9’dan 5,3’e yükseldi.

Geçen hafta sonu Euro Bölgesi ülkelerinin İspanya bankalarına verme kararı aldığı100 milyar euro’luk kurtarma paketinin mali piyasalardaki kaygıları azaltıp bu ülkenin borçlanma giderlerini düşürmesi bekleniyordu.

Fakat Moody’s, bu adımın İspanya’nın borç yükünün artmasına neden olacağını vurguladı.

Moody’s İspanya’nın kredi puanını A3 kategorisinden Baa3’e düşürdü.

Bu düşüşün “çöp” derecesine kadar inmesi ile yatırımcıların İspanya tahvillerini elden çıkarması, bu durumda İspanya’nın daha yüksek faiz oranı üzerinden borçlanması ve ülkenin borç yükü artacağından daha büyük kurtarma paketlerine ihtiyaç duymasının sözkonusu olabileceği belirtiliyor.

‘Kestirme bir çözüm yok’

Moody’s Çarşamba günü de Kıbrıs’ın kredi puanını düşürmüştü. Kıbrıs bankaları sorunlu durumda olan Yunan bankacılık sisteminin negatif etkisine maruz kaldı.

Fakat Kıbrıs hükümetinin Avrupalı ortaklarından mı borç alacağı, yoksa Aralık ayında 2,5 milyar euro borç aldığı Rusya’ya mı yeniden başvuracağı henüz belli değil.

Mali piyasalardaki kaygılara rağmen Almanya Başbakanı Angela Merkel Euro Bölgesi’ndeki sorunlar için kestirme bir çözüm olmadığını tekrarladı.

Dünkü parlamento konuşmasında Merkel “Ekonomik büyümeyi sağlamak için
yeni borca girmek olmaz” dedi.

Euro Bölgesi’ndeki kurtarma fonlarının ana kaynağı olan Almanya, borç yükü altındaki ülkeler için kemer sıkma programını reçete göstermesi ve kurtarma koşullarının yeniden müzakere edilmesini reddettiği için eleştiri alıyor.

Merkel ise Almanya’nın krizi çözme gücünün olduğundan büyük görülmemesi gerektiğini ve Euro Bölgesi’ni kurtarma seçeneklerinin “sınırsız olmadığını” vurguladı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.