İspanya, bankalar için Avrupa’dan resmi yardım talebinde bulundu

İspanya, bankalar için Avrupa’dan resmi yardım talebinde bulundu

İspanyol hükümeti, bankaları kurtarmak için yardım istediği Euro Grubu’na dün resmi başvuru yaptı. Ekonomi Bakanı Luis De Guindos’un Euro Grubu Başkanı Jean-Claude Juncker’e gönderdiği mektupta, yardım paketi hakkındaki mutabakat zaptının 9 Temmuz tarihine kadar imzalanmasının beklendiği kaydedildi.

Avrupa Birliği’nin darboğazdaki ülkelerinden İspanya, bankaları kurtarmak için kredi yardımı istediği Euro Grubu’na dün resmi başvuruyu yaptı. İspanya Ekonomi Bakanlığı tarafından verilen bilgilerde, İspanyol bankalarının sermayelerinin yeniden yapılandırılması için alınacak dış yardımla ilgili resmi sürecin, Ekonomi Bakanı Luis de Guindos’un, Euro Grubu Başkanı Jean Claude Juncker ve diğer Euro Grubu ülkelere dün sabah gönderdiği bir yazıyla başladığı bildirildi. Açıklamada, “Bu yardımın şekillenmesi, aktüel şartlara göre farklı şartlarda olabilir ve gelecekte buna karar verilebilir.” denildi. Uzmanlar bunun anlamının, ilk aşamada geçici olarak Avrupa Finansal İstikrar Fonu’nun (EFSF) kullanılacağı, daha sonra Avrupa İstikrar Mekanizması’ndan yardım alınacağı şekilde yorumlanabileceğini savundu.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) ise finans kurumlarına piyasa işlemleriyle sağladığı paraya karşılık gösterilecek teminat türlerinin kapsamını genişlettiğini ve daha düşük kaliteli varlıkları teminat olarak kabul etmeye başladığını geçen cuma günü açıkladı. İspanya’nın zor durumdaki bankalarını hedef alan değişiklikler hakkında ECB’den yapılan açıklamada “Yönetim Kurulu, varlığa dayanan menkul kıymetler (ABS) için aranan kredi notu eşiğini düşürerek yeterlilik alanında değişiklik yaptı.” denildi. Yapılan değişiklikle konut kredisi, küçük ve orta ölçekteki işletmelere verilen kredi ve otomobil kredisi gibi birçok menkul kıymet ‘üç B’ kredi notuna sahip olduğu sürece teminat olarak kullanılabilecek. Teminat olarak kabul edilen menkul kıymetlerin değeri ise yüzde 16 ile 32 arasında değişen oranlarda düşürülebilecek. Konut kredisine dayanan menkul kıymetler, karmaşık ve değerlemesi güç olduğu için beş yıl önceki finansal krizin sebeplerinden biri olarak kabul ediliyor. ECB geçen yılın sonuna kadar, kabul ettiği diğer teminatların tersine varlığa dayalı menkul kıymetlerin teminat olarak kullanılmasını zorlaştırmaya çalışıyordu.

İspanyol hükümeti ile Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu’nun teknik heyetleri arasında müzakereler birkaç hafta önce başlamış olsa da, resmi yazının dün gönderilmiş olmasından dolayı bankaların kurtarılması için istenen kredinin nereden, nasıl, ne kadar maliyetle karşılanacağı gibi şartlarıyla ilgili bilgi verilmedi. Müzakerelerin, Euro Grubu’nun toplanacağı 9 Temmuz tarihine kadar tamamlanması ve bu tarihte İspanyol bankalarına verilecek kredinin şartlarının açıklanması öngörülüyor. İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo, müzakerelerde amaçlarının, kredinin en düşük faizde ve olabilecek en uzun geri ödemede sağlanması olduğunu açıkladı. Margallo, “Bizim için önemli olan, geri ödemenin vadesi ve faiz oranıdır. Eğer uzun vadeli ve düşük faizli bir kredi sağlanırsa bu bizim için çok daha iyi olur.” dedi. Ekonomi Bakanı Guindos da, geçtiğimiz cuma günü yaptığı bir açıklamada, dış yardım alan diğer ülkelere uygulanan parametrenin İspanya için de olmasını beklediklerini, 5-10 yıl aralığında geri ödemesiz, 15 yıl gibi uzun vadeli, faiz oranı yüzde 3-4 arasında bir kredi istediklerini ifade etmişti. Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya liderleri, Euro Bölgesi genelinde ekonomik büyümenin canlandırılması amacıyla 130 milyar Euro’luk bir paket üzerinde anlaşmaya geçen cuma günü varmıştı. Almanya Başbakanı Angela Merkel, ortak Euro tahvilleri çıkarılması veya Avrupa’nın kurtarma fonlarının daha esnek kullanımına ilişkin baskılar karşısında direnmekle birlikte, büyümeyi destekleyen paket konusunda uzlaştı. İtalya Başbakanı Mario Monti, liderlerin Roma’da cuma günü gerçekleştirdikleri toplantının ardından yaptığı açıklamada, AB’nin bu hafta yapacağı önemli zirve toplantısında, bölge GSYH’sinin yüzde 1’i büyüklüğündeki büyümeyi destekleyici önlemler üzerinde anlaşmasının beklenebileceğini söyledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.