İran’ın parasını işleten İngiliz bankasına Amerika ceza kesmeye hazırlanıyor

İran’ın parasını işleten İngiliz bankasına Amerika ceza kesmeye hazırlanıyor

İngiltere’nin en büyük bankalarından birisi olan Standrad Chartered’ın İran’a yönelik yaptırımları çiğnemesi nedeniyle özellikle Amerika’nın baskısı altında. İngiliz bankasının bugüne kadar 250 milyar dolar tutarında İran ile birlikte parayı işleme tabi tuttuğu ve bunu da sakladığını ileri sürülüyor.

New York’taki banka denetleme kuruluşu Standard Chartered’ı ABD’nin ve Avrupa Birliği’nin İran’a karşı uyguladığı yaptırımı delmesi nedeniyle ‘‘haydur kurum’’ olarak niteledi. Aynı kurum İngiliz bankasını yıllardır yaptığı usulsüz işlemlerin kayıtlarını da kasıtlı olarak tahrif etmekle suçladı.

Yapılan incelemeler sonunda İngiliz bankasının geçtiğimiz 10 yıl içinde İran finans kuruluşları ile 60 binin üzerinde işlem yaptığını savunuyor. İran’a karşı uygulanan yaptırımları açıkça çiğneyen Standard Chartered’ın Amerika tarafından bankacılık yapma ruhsatının elinden alınabileceğini belirtiyor.

Amerikan’ın iddialarına karşı çıkmayan yalnızca yaptırımlara karşı uyum konusunu tekrar gözden geçireceğini açıklayan Ctandard Chartered, ABD’li yetkililerle uzlaşı yolu aramaya gideceği tahmin ediliyor.

Daha önce de Amerika, İngiltere’nin dev bankalarından olan HSBC’nin Meksikalı uyuşturucu çetelerinin kara parasını aklamakla itham etmişti. Mahkemede devam eden HSBC davasının sonucu muhtemelen İngiliz bankasının aleyhinde sonuçlanacak. HSBC, mahkemeden çıkacak kararı da hakkında çok olumlu olacağını düşünmüyor. Bu nedenle HSBC alacağı muhtemel cezaya karşı 700 milyon dolar ayırdığını duyurmuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.