‘Güneş enerjisinde garantili fiyat verdik’

‘Güneş enerjisinde garantili fiyat verdik’

Amerika ziyareti çerçevesinde Chicago’da güneş enerjisi fuarını gezen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’de yenilenebilir enerjiye önemli kolaylıklar getirdiklerini belirtti. Güneş enerjisinde fiyatların sabitlendiğini ve linyitle alakalı yatırım teşviki sağladıklarını kaydeden Babacan birçok projenin hayata geçmesinin kolaylaşacağını ifade etti.

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, hükümet olarak yenilenebilir enerjinin popüler hale geleceğine inandıklarını belirterek, güneş enerjisinin popüler hale geleceğini kaydetti. Enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesinin önemli olduğunu ifade eden Babacan, “Türkiye’nin doğalgaz ithalatı yenilenebilir enerji ile daha da düşecek. Benzin ve doğalgaz üzerindeki fiyatlarda hâkimiyetimiz yok. Bizim kontrolümüzde değil.” dedi.

Türkiye’de güneş enerjisi ile elektrik üretmenin kapılarını açtıklarını ifade eden Babacan, “Yenilenebilir enerji tesislerinin ürettiği elektriğin satın alınması yönünde birtakım destekler var. Fiyatlar Almanya’daki kadar yüksek değil. Garanti fiyatlar getirdik. Bu da birçok projenin hayata geçmesini kolaylaştırdı.” değerlendirmesinde bulundu. Verilen garantinin yenilenebilir enerji projelerini kolay uygulanabilir ve finanse edilebilir hale getirdiğini söyleyen Babacan, “Şimdiye kadar piyasa fiyatları yüksek oldu. Özel sektör yenilenebilir enerji ile yakından ilgileniyor, bu konuda büyük başarı ilde edeceğimizi düşünüyoruz.” şeklinde konuştu. Başbakan Yardımcısı Babacan, yerel kaynakların kullanılmasına önem verdiklerini belirterek, “Linyitle ilgili yatırım teşviki getirdik. Linyit madenlerine yatırım yapanlara elektrik üretimleri için ilginç teşviklerimiz var.” dedi. Türkiye’nin enerji açısından önemli bir geçiş noktasında olduğunu belirterek şu değerlendirmede bulundu: “Türkiye, dünyanın petrol ve gaz rezervlerinin üçte birinin olduğu bölgenin ortasında. Birçok gaz ve petrol boru hattı Türkiye’den geçiyor. Şu anda birçok projede var. TANAP Projesi, Azeri gazının taşınacağı boru hattı. Bunun yanı sıra Irak ve Türkiye arasındaki petrol boru hattı projesi de var. Herhangi bir gaz ve petrol boru hattı Türkiye’den Avrupa’ya geçiyor. Bu da Türkiye’nin, Avrupa’nın çeşitlilik enerji kaynaklarını karşılıyor.”

Türkiye, jeopolitik bir ülke

 

ABD Ticaret Odası Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’dan Sorumlu Başkan Yardımcısı Khush Choksy, Amerikalı şirketlerin yurtdışında yeni pazarlar aradığını belirterek 1,5 yıl önce 4-5 ülke ekonomisinin incelemeye alındığını bildirdi. Avrupa, Ortadoğu ve Kafkaslar’ın boş kaldığı tespitinin yapıldığını aktaran Choksy, “ABD’li şirketler bir yer bulmak istiyorlardı. Asya, Avrupa ve Ortadoğu’ya açılmada Türkiye’nin jeopolitik açıdan bir üs olacağına karar verildi. Önemli bir değişim sürecinden geçen Türkiye, Amerikan şirketlerine çekici gelen ilerlemeyi sağladı.” dedi.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.