FED’in esnek duruşu doların ateşini düşürdü

FED’in esnek duruşu doların ateşini düşürdü

ABD Merkez Bankası’nın (FED) önceki gün faizi piyasaların beklediğinden daha yavaş artıracağı sinyalini vermesi ve beklentilerin altında artan ABD enflasyonu dün dolar/TL’nin sert gerilemesine sebep oldu.

Ancak, yurtiçinde koalisyon hükümetinin kurulma sürecine ilişkin belirsizlikler kurdaki düşüşü sınırladı. Önceki gün FED öncesi 2.7350’li seviyelerde işlem gören Dolar/TL dün 2.7050’ye kadar geriledi. Gelişmekte olan paralarda dolar karşısında yüzde 1’e ulaşan kazançlar yaşanırken, TL’deki kazanç yüzde 0,1’de kaldı. FED’in iki gün süren ve piyasalar tarafından yakından izlenen toplantısı sonrasında ekonominin sene sonu itibarıyla bir faiz artışına büyük ihtimalle hazır olduğu belirtildi. Fakat buna rağmen 2015 büyüme beklentisi zayıf geçen birinci çeyrekten dolayı düşürülürken, federal fonlama faizlerine dair öngörülerde de düşüşe gidildi. Dolar, Amerika’dan daha net sinyal bekleyen piyasaların hayal kırıklığına uğramasının ardından zayıflayarak bir ayın en düşük seviyelerine yaklaştı. Doların altı büyük para birimi karşısındaki hareketini takip eden dolar endeksi en son 19 Mayıs’ta görülen 94.114 seviyesine kadar inmesinin ardından 94’ün de altına geriledi.

FED AMERİKA EKONOMİSİ İÇİN İYİMSER

FED yetkilileri aralık ayından bu yana ekonomik büyüme tahminlerini iki defa düşürmüş olsalar da, 17 yetkilinin 15’i hâlâ şu anda sıfır ile yüzde 0,25 aralığında bulunan politika faizinin bu yıl artırılacağını tahmin ediyor. FED yetkililerinin yıl sonu faiz tahminleri, bir önce yayımlanan tahminlerde olduğu gibi yıl sonu için yüzde 0,625 seviyesinde yoğunlaşıyor. Yetkililerin önümüzdeki iki yıla dair tahminleri de aşağı yönlü hafif revize edildi. Yetkililerin 2016 sonuna dair tahminlerinin medyanı yüzde 1,875’ten yüzde 1,675’e inerken, 2017 tahminlerinin medyanı yüzde 3,125’ten yüzde 2,875’e düştü.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.