FED teşviğe devam kararı aldı

FED teşviğe devam kararı aldı

Merkez Bankası (FED) aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımına devam kararı alırken, gerektiği takdirde alım miktarının artırmaya ve azaltmaya hazır olduğunu açıkladı.


FED aynı zamanda işsizliğin yüzde 6.5 üzerinde ve enflasyonun yüzde 2.5’in altında kaldığı süre boyunca faiz oranlarında bir değişiklik yapmama ifadesini de değiştirmedi. Bu orana 2014’ün sonunda ulaşılabileceği tahmin ediliyor.


İki gündür toplantı halinde olan Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) tarafından yapılan açıklamada istihdamda iyileşmenin devam ettiğini ekonomik görünümünün aşağı yönlü risklerinin azaldığını söyledi.


FED’e göre 2013’te işsizlik oranı yüzde 7.6 oranından yüzde 7.2 – 7.3 oranına düşecek. 2014’te ise işsizlik yüzde 6.5- 6.8 oranına düşmesi bekliyor.


Komite tarafından yapılan açıklama sonrası basın mensuplarının karşısına geçen FED Başkanı Ben Bernanke, tahvil alımlarında alınacak kararların piyasadan gelecek verilere bağlı olarak değişeceğini söyledi. Ekonomik göstergelerin iyi göründüğünü belirten Bernanke, özellikle konut sektöründeki iyileşmelere dikkat çekti. FED Başkanı Bernanke, ekonomik göstergelerin  beklenen gibi olması halinde varlık alımlarının 2014’un ilk yarısında azaltıp, yıl sonunda ise sonlandırabileceğini söyledi.

Gazetecilerin gelecek için planlarınız nedir sorusuna ise “Kişisel planlarım ile ilgi siz söyleyecek birşeyim yok cevabını” verdi.


FED, 2008 ekonomik krizinden sonra piyasa 2.5 trilyon dolar enjekte etti.

 

AÇIKLAMALARDAN SONRA BORSA OLUMSUZ ETKİLENDİ

FED Başkanı Ben Bernanke’nin  bu yılın önümüzdeki dönemlerinde tahvil alımlarının hızının azaltacağını ifade etmesi, borsayı olumsuz etkiledi. Sözkonusu azaltmaların kademeli olarak yapılacağını belirten Bernanke, varlık alımlarının işsizlik oranının yüzde 7’e düşmesine kadar devam edeceğini söyledi.

J.P Morgan Chase Bankası Ekonomisti Mehmet Özhabeş, Fed’in Amerikan ekonomisine daha umutlu baktığını özellikle Amerikan konut marketindeki  gelişmelerin önemli bir unsur olduğunu dile getirdi. FOMC  ve Bernanke’nin açıklamalarını Zaman Amerika’ya  değerlendiren Özhabeş, “ Bernanke, şuan  yaptıkları $85 milyarlık alımları sene sonuna doğru azaltamaya başlayacaklarını, ve gelecek sene ortasında da bu alımları sonlandıracaklarını söyledi.  Alımları bitirirken işsizlik oranının yüzde 7’ye düşmesi ve ekonomik büyümenin kuvvetli olacağı beklentisi içinde olduklarını belirtti. Özellikle ekonomik verilerin gelişine göre planların değiştirebileceklerini vurguladı.”dedi.

Açıklamalardan sonra  Dow Jones Sanayi Endeksi ve S&P 500 yüzde 1.4 oranında değer kaybetti. Nasdaq ise yüzde 1.1 oranında bir kayıpla günü kapattı. 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.