Fed, tahvil alım miktarını değiştirmedi

Fed, tahvil alım miktarını değiştirmedi

Dünya piyasalarının merakla beklediği Amerikan Merkez Bankası FED’in toplantı tutanakları açıklandı. Tutanaklar, FED’in ayda 85 milyar dolarlık tahvil alımına devam edeceğini duyurdu.

Haziran ayında kameraların karşısına geçen FED Başkanı Ben Bernanke, ekonomik gelişmelerin bekledikleri şekilde gerçekleşmesi halinde yıl sonuna doğru tahvil alımlarının azaltılabileceğini söylemişti. Piyasalar, bu açıklamalara sert tepki verdikten sonra, Eylül’de yapılacak açıklamaları büyük heyecanla bekliyordu.    Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısına katılan yetkililer, tahvil alımlarının azaltılması için ekonominin istikrarlı bir gelişim kaydettiğine yönelik daha fazla işaret görülmesi gerektiği kararına vardı.

FOMC, aylık 85 milyar dolar tutarında tahvil alımının güçlü bir ekonomik toparlanmayı destekleyeceği ifade edildi. Komite, faiz oranlarında da 2015’e kadar herhangi bir değişiklik yapmayacak. FED, daha önce enflasyon yüzde 2.5’e ulaşmadıkça ve işsizlik oranı yüzde 6.5’in altına gerilemedikçe faiz oranlarının sıfıra yakın tutacağını açıklamıştı.    Sıfıra yakın olan faiz oranında ise 2015’e kadar herhangi bir değişiklik yapılmayacak. Faiz oranı 2015’te yüzde 1, 2016’ta ise yüzde 2’ye yükseltilebilir.

FED’e göre 2013 yılına yönelik büyüme beklentisi yüzde 2.3 ile yüzde 2.6 arasında, 2014 için ise yüzde 2.9 ile yüzde 3.1 oranında olması öngörülüyor.    Komiteye göre yüzde 7.3 olan işsizlik oranının ise yıl sonuna kadar yüzde 7.1 ile yüzde 7.3 oranında olması bekleniyor. Bu oran 2014’te yüzde 6.4 ile yüzde 6.8, 2016’da ise yüzde 5.4 ile yüzde 5.9 arasında olacağı tahmin ediliyor.    Basın mensuplarının karşısına geçen FED Başkanı Ben Bernanke, gelen verilerin, tahvil alım programını azaltmayı desteklemediğini söyledi. Ekonomideki yavaşlama dolayısıyla büyüme ile ilgili endişelerinin devam ettiğine dikkat çeken Bernanke, işsizliğin hala kabul edilebilir seviyenin üzerinde olduğunu ifade etti. FED Başkanı, gelişmekte olan ülkeleri de yakından takip ettiklerini hatırlattı.    Commonwealth Foreign Exchange Ekonomisti Ömer Esiner, FED kararının kendileri için çok sürpriz olduğunu, bu durumun gelişmekte olan ekonomileri olumlu bir şekilde etkileyeceğini söyledi. Alınan kararlar sonrası borsanın yükselip, doların değer kaybedeceğini belirten Ekonomist Esiner, ekim ayında gelecek işsizlik raporunun önemli olacağını söyledi.    

Bernanke’nin konuşmasını değerlendiren Esiner, “Yapılan açıklamadan anladığımız kadarıyla raporlar beklentilerin altında geldiği için ekonomi beklendiği kadar güçlü değil. Anladığımız kadarıyla FED’in tahvil alımları konusunda çok acelesi yok. Ekonomik raporlarda büyük bir değişiklik olmasa tahvil alımlarının azaltılması önümüzdeki yıla kalabilir.” diye konuştu.    Esiner, alınan son kararların doları olumsuz etkileyeceğini belirtti.

JP Morgan Ekonomisti Mehmet Özhabeş ise, FED’in mortgage faiz oranlarının konut marketine zarar verip vermediğinden emin olmak için tahvil alımlarını azaltmadığını söyledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.