FED: Tahvil alım hızını düşürmeye veya artırmaya hazırız

FED: Tahvil alım hızını düşürmeye veya artırmaya hazırız

Fed yetkilileri, ayda 85 milyar dolar değerinde tahvil alımı yapmaya devam etme kararının alınabileceğini belirtmekle beraber istihdam piyasasının ve enflasyonun durumuna göre alım miktarının değiştirilebileceğinin sinyallerini verdi.


Fed’in yaptığı son açıklama, merkez bankasının politikasında yıl başına kıyasla bazı değişiklikler olduğunu gösterdi. Yetkililer, yıl başında tahvil alımının artırılması üzerinde değil aksine adım adım azaltılması üzerinde duruyorlardı.

 

Fed’in açıklamasında, “Komite, istihdam piyasasındaki ve enflasyondaki gelişmelere bağlı olarak tahvil alımlarının hızını düşürmeye ya da artırmaya hazırdır” ifadesine yer verildi.


Açıklamada, enflasyonun belirlenen yüzde 2’lik hedefin az da olsa altında olduğuna ve istihdam piyasasındaki iyileşmelerin yavaş olduğuna değinen Fed, istihdam piyasasında kayda değer gelişmeler yaşanana kadar parasal genişlemeye devam edileceğini belirtmişti.


Fed’in politikasındaki en net değişiklik, enflasyon konusunda görüldü. Ticaret Bakanlığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada tüketici fiyatlarının Mart ayında bir önceki yıla göre yüzde 1 yükseldiğini açıkladı. Yüzde 1’lik artış, 2009 yılının sonundan bu yana kaydedilen en küçük yükseliş. Fed, milli gelirdeki artışı ve istihdam piyasasındaki gelişmeleri destekleyecek en iyi faktörün yüzde 2 yakınlarındaki enflasyon olacağını savunuyor ve bu yüzden enflasyondaki dalgalanmaları hoş karşılamıyor. Bu nedenle enflasyon düşük geldiği sürece Fed’in tahvil alımını durdurması beklenmiyor.

 

Birçok ekonomistin, ABD ekonomisinin ikinci çeyrekte ilk çeyreğe kıyasla daha düşük bir büyüme kaydedeceğini beklemesi, Fed yetkilileri için işleri karıştırıyor. Son birkaç yıldır bahar aylarında ekonomide görülen yavaşlık, Fed’i yeni genişleme tedbirleri almak zorunda bırakmıştı.


Fed yetkilileri kısa vadeli faiz oranlarında değişikliğe gitmeyerek 2008 sonlarından bu yana olduğu gibi faizin sıfır yakınlarında tutulması yönünde oy kullandı. Esther George haricinde kalan 11 Fed yetkilisi açıklamaya onay verirken George, parasal genişlemeye devam etmenin gelecekte ekonomik ve finansal dengesizliklere neden olabileceği uyarısında bulundu.


Merkez bankasının kurallarına göre yedi Fed başkanı her toplantıda oy kullanıyor. Kalan 11 bölgesel merkez bankasının başkanları ise dönüşümlü olarak oy kullanma hakkına sahip oluyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.