FED, musluğu kısmaya devam etti

FED, musluğu kısmaya devam etti

Amerikan Merkez Bankası (FED), aylık tahvil alımlarını 10 milyar dolar daha azaltarak 55 milyar dolara düşürdüğünü açıkladı. İki günlük Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı sonrası tahvil alımlarını azalttığını, faiz oranlarında ise bir değişikliğe gitmediğini duyurdu.

FED Başkanı Janet Yellen’in ilk defa liderlik yaptığı toplantı sonucunda, faiz artışının 2015 yılında yapılacağı tahmin ön görülüyor. FED, kış aylarında yaşanan sert koşullar nedeniyle, ekonomik büyümenin yavaşladığı ama işsizlik oranında daha hızlı bir düşüş beklendiğini belirtti. Tahvil alımlarının ise planlı bir şekilde yapılmadığına dikkat çekildi.

 

Komiteye göre, yıl içerisindeki büyüme oranı yüzde 3’ten yüzde 2.8’e geri çekildi. 2015’te ise yüzde 3’ten yüzde 3.2 oranına yükselmesi öngörülüyor.

Yapılan açıklamada, faiz oranın ne zaman artırılacağına yönelik kararın sadece işsizlik oranı göz önünde bulundurarak değil, daha geniş çaplı verilere bakılarak alınacağı ifade edildi. FED aynı zamanda işsizliğin yüzde 6.5 üzerinde ve enflasyonun yüzde 2.5’in altında kaldığı süre boyunca faiz oranlarında bir değişiklik yapmama ifadesini de değiştirmedi. Varlık alımlarının duruma göre kademeli olarak bu orana 2015’in yarısında ulaşılabileceği tahmin ediliyor. Yüzde 6.7 olan işsizlik oranı yıl sonuna kadar yüzde 6.1’e düşmesi bekleniyor. FED Başkanı Janet Yellen, işsizlik konusunda daha yapılması gereken çok şey olduğunu söyledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.