“Fed başkanlığına Yellen’in atanması belirsizlikleri azaltır”

“Fed başkanlığına Yellen’in atanması belirsizlikleri azaltır”

ABD Merkez Bankası’nın (FED) başına geçmesi beklenen Janet Yellen’ın mevcut para politikalarına devam etmesi bekleniyor. Beyaz Saray yetkililerin Başkan Barack Obama’nın Fed için Janet Yellen’i aday göstereceğini açıklaması Fed’in para politikalarında büyük değişikliklere gitmeyeceği şeklinde yorumlandı.

FED Başkanı Ben Bernanke’nin politikalarının destekçisi olarak bilinen Yellen, bir toplantıda enflasyonun yükselmesine rağmen işsizlik oranının daha da düşürülmesi gerektiğini açıklamıştı. Yellen buna rağmen yüksek enflasyon gibi düşük enflasyonun da ekonomiye zarar vereceğini düşünüyor.  

Uzmanlar Yellen’in başkan seçilmesi halinde politikalardaki belirsizliklerin azalacağını belirtti. Yellen’in aday gösterileceği basına sızdıktan sonra piyasalarda biraz daha belirsizliği ortadan kalktığını söyleyen Commonwealth Foreign Exchange Ekonomisti Ömer Eşiner, bir gecede doların daha da güçlendiğini belirtti. FED başkanlığı için yaşanan belirsizliğin azalmasının piyasaları olumlu etkiliyeceğine dikkat çeken Ekonomist Eşiner “ Yellen’in aylık alınan 85 milyar dolarlık tahvil alımlarına devam etmesini bekliyoruz. Bu durumunda bütçe krizi ve borçlanma tavanı sorunlarının yaşandığı bir dönemde olumlu karşılanır.”dedi.

 

PİYASALARLA İYİ İLETİŞİM KURUYOR

Yakın zaman önce Başkan Obama’nın danışmanlığını yapan Janet Yellen piyaslarla iyi iletişim kuran bir ekonomist olarak tanınıyor. Fed’de halen başkan yardımcılığı yapan Yellen, hem akademik kariyeri hemde para politikasındaki tecrübeleri nedeniyle  Wall Street çevresi ile yakın ilişkilere sahip.

 

Bir dönem Harvard Üniversitesi’nde rektörlük yapan Yellen eğer seçilirse Fed’e başkanlık edecek ilk kadın olacak. Yellen’in seçilmesi durumunda 31 Ocak’ta görev süresi dolacak olan Ben Bernanke’nin yerine geçecek. Obama tarafıdan aday gösterilecek ismin, Senato’dan onay alması gerekiyor.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.