FED Başkanı adayının açıklamaları doları düşürdü

FED Başkanı adayının açıklamaları doları düşürdü

Ocak 2013’den Fed Başkanlığını devralacak Janet Yellen’in ABD Senatosu Bankacılık Komitesi önünde bugün yapacağı konuşmanın metni yayınlandı. Yellen, özelllikle kriz sonrasında gündeme gelen, “batmak için çok büyük”, olarak adlandırılan büyük bilançolu finansal kuruluşların yükümlülüklerini yerine getirememelerinden kaynaklanabilecek sistemik risklerin önlenmesi amacıyla sermaye ve likidite kriterleri ile güçlü denetimin altını çizerek, finansal istikrar konusundaki kararlılığını gösterdi. Bu konudaki kararlılığı dün hızlı yükselen ve 2,06’yı gören doların hız kesmesine sebep oldu.

Dolar, güne 2.0412 ile başladı. Şu sıralar 2,0448 ile devam ediyor. Öte yandan Akbank tarafından ele alınan Janet Yellen’in konuşmasından öne çıkan başlıklar şunlar:

1.    Ekonomi ve işgücü piyasası potansiyelinin “çok altında”: İşsizlik  %7,3 ile çok yüksek. Enflasyon %2 hedefinin altında ve bir süre daha böyle devam etmesi bekleniyor. Ekonomide iyi bir gelişme sağlanmasına rağmen, kriz ve resesyonda kaybedilen yolun geri kazanılabilmesi için daha kat edilecek çok mesafe var.

2.    Politika implikasyonu: Bu sebeplerden dolayı, ekonomik toparlanmayı koruyabilmek için önemli koşul halihazırdaki destekleyici para politikalarının devamı. Şu anda toparlanmanın desteklenmesi, para politikasında daha normal bir seyre dönülebilmesi için  de en sağlıklı politika seçimi.

3.    İletisim ve şeffaflık: Yellen, Başkan Bernanke döneminde başlatılan daha fazla şeffaflık ve daha sağlıklı iletişim politikasını güçlü bir şekilde sürdüreceğini taahhüt ediyor. Bu yolla para politikasının etkinliğinin daha fazla arttığının altını çiziyor.

Yorum:  Janet Yellen halen uygulanan varlık alım programı ve  çok araçlı destekleyici para politikalarının da mimarlarından. Bu metin, Fed’in yani dönemde, çok yönlü verilerle güçlü bir şekilde desteklenmediği sürece mevcut ultra destekleyici para politikalarının süreceğine işaret ediyor. Piyasalar son dönemde varlık alım programındaki azaltımın Aralık ayında başlayabileceğini fiyatlama eğiliminde idiler. Bu ihtimalin, bu metinle birlikte,  oldukça azaldığını düşünüyoruz.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.