Fannie Mae, 9 bankaya 800 milyon dolarlık dava açtı

Fannie Mae, 9 bankaya 800 milyon dolarlık dava açtı

Mortgage şirketi Fannie Mae, bankalararası faizde (libor) manipülasyona giderek kurumu zarara uğrattığı gerekçesiyle aralarında JP Morgan, Citigroup, Bank of America, UBS, Barclays, Deutsche Bank gibi toplam 9 büyük banka aleyhine tazminat davası açtı.

 

Küresel krizin 2008 yılında patlak vermesinde etkili kurumlar arasında ismi zikredilen Fannie Mae, kendisini zarara uğrattığını ileri sürdüğü UBS, Credit Suisse, Rabobank, Deutsche Bank, Barclays, Royal Bank of Scotland (RBS), JP Morgan, Citigroup ve Bank of America’dan 800 milyon dolara yakın para talep ediyor.

 

New York’ta isimleri geçen bankalara dava açan Fannie Mae, 71 sayfalık dilekçede, sözkonusu finans kurumlarının libor faizlerini manipüle ettiklerini savunuyor.

 

2008’deki finansal krizin mimarları olarak gösterilen bankalara yönelik dünya genelinde birçok soruşturma sürdürülüyor. Faiz türevlerinden kâr sağlamak ya da bankaların finansal durumlarını sağlıklı göstermek için libor faizini manipüle ettikleri gerekçesiyle ABD ile Avrupa’da halen çok sayıda soruşturma yürütülüyor. Skandal nedeniyle birçok üst düzey bankacının görevine son verilirken bazı bankalar da para cezalarına çarptırıldı. Hollanda Merkez Bankası (DNB) geçtiğimiz günlerde libor skandalına adı karışan Rabobank’a bir milyar doların üzerinde ceza kesildiğini açıklamıştı.

Küresel krizden sonra kendi ayakları üzerinde duramayan Fannie Mae, hükümet tarafından kamulaştırılmıştı. Yine aynı dönemde kamulaştırılan Freddie Mac de libor sakandalı nedeniyle geçtiğimiz mart ayında 12 banka hakkında dava açmıştı. Dünya genelinde libor oranının yaklaşık 300 trilyon dolar hacminde olduğu belirtiliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.