Ekonomik krizden etkilenen İspanyollar “ekmek parası” için yurt dışına yöneliyor

Ekonomik krizden etkilenen İspanyollar “ekmek parası” için yurt dışına yöneliyor

İspanya’nın 2008 yılından bu yana içinde olduğu ve giderek büyüyen ekonomik kriz, daha fazla sayıda  İspanyolun “ekmek parası” için yurt dışına çıkmasına neden oluyor.

İspanya Ulusal İstatistik Enstitüsü’nün (INE) açıkladığı 2012’nin ilk 6 ayındaki rakamlara göre, 40 bin 625 İspanyolun yurt dışına göç ettiği belirtildi. Bu rakam, 2011’in aynı dönemiyle kıyaslandığında yüzde 44,2’lik bir artış olduğu gözlendi.
İspanyolların göç etmeyi tercih ettiği ülkeler İngiltere, Fransa, Almanya, ABD, Ekvator, Venezuella ve Arjantin olarak verildi.

Konuyla ilgili değerlendirme yapan Coruna Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyelerinden Antonio İzquierdo, “Göç alan bir ülke iken göç veren bir ülke haline geldik. Gelenden daha çok giden var. Durdurmayı başaramıyoruz. Eğer bir ülkenin zenginliği nüfusuysa, zenginliğimizi yitiriyoruz” dedi.
Barcelona Otonom Üniversitesi Demografik Çalışmalar Merkezi uzmanlarından Albert Sabater de, “Genç ve kalifiye İspanyolların daha çok yurt dışına gitmeyi planladığına dair bir düşünce var. Geçmişte sadece krizden dolayı göç edilirdi, şimdi beklentilerine yeterli karşılık bulamadıkların dolayı göç etmek istiyorlar. İnsanlar iyi yaşayamadıklarını düşündüklerinde giderler. Beni endişelendiren, insan sermayesindeki yani ekonomik sermayedeki kayıp” değerlendirmesinde bulundu.

Bu arada INE’nin verilerine göre, 2012’nin ilk 6 ayında İspanya’yı terk eden göçmen sayısı 228 bin 890 olarak verildi. 2012’nin ilk yarısında İspanya’ya gelen göçmenlerin ise geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla 25 bin 603 azalarak 178 bin 21 kişi olduğu kaydedildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.