Dünyanın ikinci büyük doğalgaz sahası 2013 yılında üretime başlıyor

Dünyanın ikinci büyük doğalgaz sahası 2013 yılında üretime başlıyor

Türkmenistan’da bulunan dünyanın en büyük 2. doğalgaz sahasından doğalgaz üretimine başlanacak. Türkmengaz kurumundan yapılan açıklamaya göre, Galkınış sahasında 2013 yılından itibaren doğalgaz üretilecek.

Türkmenistan, bu sahanın işletmeye kazandırılması için yaklaşık 10 milyar dolar yatırım yaptı. Çin, Güney Kore ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin önde gelen enerji şirketleri ile anlaştı. Doğalgaz sahasındaki yapılan faaliyetler kapsamında ilk etapta sondaj çalışmalarına hız verildi. Ayrıca, bölgede yıllık 30 milyar metreküp doğalgaz arıtacak modern tesisin inşaatı devam ediyor.

Bu sahada üretilecek gazın önemli bir kısmının Çin’e ihraç edilmesi bekleniyor. Türkmenistan, Çin’e yıllık 65 milyar metreküp doğalgaz ihracat taahhüdünde bulunmuştu.

Bu sahanın işletmeye açılması için ayrılan 10 milyar dolarlık kaynağın 8 milyar doları Çin tarafından Türkmenistan’a uzun vadeli kredi olarak verilmişti.

Doğalgaz sahası, bağımsız İngiliz denetleme şirketi Gaffney Cline Associates’in verilerine göre, 26.2 trilyon metreküp doğalgaz rezervine sahip.

Diğer yandan, Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPI) doğalgaz boru hattı projesi de bu sahadan başlayacak.

Rusya, Çin ve İran’a doğalgaz ihraç eden Türkmenistan, Rusya, İran ve Katar’dan sonra doğalgaz rezervi bakımından dördüncü büyük ülke.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.