Dünyada otomotiv üretimi yüzde 5,3 arttı

Dünyada otomotiv üretimi yüzde 5,3 arttı

Dünya Otomotiv Sanayicileri Birliği (OICA)’nin verilerine göre 2012 yılında toplam motorlu araç üretimi, 2011’e nazaran yüzde 5,3 artarak 84,1 milyon adete çıktı. Otomobil üretimi de yüzde 5,3 artışla 63 milyonu buldu. Türkiye’de motorlu araç üretimi yüzde 9,8 geriledi ve motorlu araç üretimi 1,072 milyon adette kaldı.

Türkiye’den Otomotiv Sanayi Derneği (OSD)’nin aktif üyesi ve yönetim kurulu başkan yardımcısı olduğu OICA, geçen seneye ait üretim verilerini açıkladı. Buna göre otomobil, hafif ticari araç üretiminde artış gerçekleşmesine rağmen kamyon ve otobüs üretiminde düşüş yaşandı. Avrupa Birliği ve Güney Kore’de üretim azalması devam ederken Japonya’da üretim arttı. BRIC ülkelerinde Brezilya dışında artış devam etti, ancak Çin’deki üretim artışı yavaşladı. Hafif ticari araç üretimi yüzde 8,7 artarak 16,9 milyona yükselirken, kamyon ve otobüs üretimi düştü. Kamyon üretimi yüzde 6,6 azalarak 3,7 milyona, otobüs üretimi ise yüzde 2,3 daralarak 0,342 milyon adete geriledi.

Dünya motorlu araç üretim verileri bölgeler bazında incelendiğinde, Çin ve Hindistan’ın da dahil olduğu Asya ve Okyanusya Bölgesi’nde motorlu araç üretimi 2012 yılında bir önceki yıla göre yüzde 7,7 artarak 43,7 milyon adete yükseldi. Bu bölge, dünya üretiminden aldığı yüzde 35 pay ile ilk sırada yer aldı. Japonya’da üretim yüzde 18,4 yükselirken, G. Kore’de yüzde 2,1 düşüş görüldü. Bu 2 ülkenin dünya üretiminden aldığı pay yüzde 17 seviyesinde gerçekleşti. Japonya’daki artışta, önceki yıllarda tsunamiye bağlı olarak pazardaki daralmanın meydana getirdiği baz etkisinin etkili olduğu kaydedildi.

Geçen sene, NAFTA Bölgesi’nde motorlu araç üretimi yüzde 17,2 artarak 15,7 milyona yükseldi ve bu bölge dünya motorlu araç üretiminden yüzde 19 pay aldı. G. Amerika’da üretim yüzde 2 azalmış ve toplam üretimden aldığı pay yüzde 5 oldu.

AB üyesi 27 ülkede aynı yılda üretim yüzde 7,3 düştü ve 16,2 milyon adete geriledi. AB 27’nin dünya üretiminden aldığı pay yüzde 19 oldu.

2012 yılı 2011 yılı ile kıyaslandığında, BRIC ülkeleri arasında yer alan Brezilya’da üretim adetlerindeki düşüş yüzde 1,9 iken, Rusya’da yüzde 12,2 artış gerçekleşti. Aynı yılda Hindistan’da üretim yüzde 5,6 arttı ve 4,1 milyon adede yükseldi. Çin’de ise üretim yüzde 4,6 artarak 19,2 milyon adete ulaştı.

Türkiye ve Rusya’nın da dahil olduğu Diğer Avrupa Bölgesi’nde toplam motorlu araç üretimi, özellikle Rusya’daki canlılığa bağlı olarak yüzde 11,9 arttı ve 2,5 milyonu buldu. Bu bölgenin dünya üretiminden aldığı pay da yüzde 4 oldu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.