Detroit’ın iflasına yalnızca bir adım kaldı

Detroit’ın iflasına yalnızca bir adım kaldı

Küresel finans krizinin ardından Amerika’da yaşanılan kasaba, kaza iflaslarına en son olarak Detroit şehri de katılmak üzere. Detroit iflasını açıklaması durumunda bu Amerika tarihinde en büyük şehir iflası olacak. Detroit’in iflasın eşiğine geldiğini önceki gün Michigan Valisi’nin kent için ‘finansal acil durum’ ilan ederek resmileştirdi.

Michigan’ın Cumhuriyetçi Valisi Rick Snyder, önceki gün Detroit için ‘finansal acil durum’’ ilan etti. Birkaç zamandır Detroit şehrinin iflasını isteyeceği haberleri kamuoyunu meşgul ederken Vali Snyder’ın açıklaması kentin batağın eşiğinde olduğunu resmileştirdi.

Otomotiv üretiminin kalbi durumda olan Detroit şehrinin iflasını açıklayacak olmasına Obama hükümeti sessiz kalırken, şehrin varlıklarının ne zaman satılığa çıkarılması da gündemde. Şehir iflasını açıklarsa yalnızca kentin mal varlıkları elden çıkarılmayacak yönetim de el değiştirecek. Vali tarafından atanacak olan acil yönetim bir anlamda teknokrat bir yönetim olacak. Ancak Vali’nin atama yapacağı bu göreve kimsenin istekli olmasına ihtimal verilmiyor. Böyle bir göreve kimsenin gelmek istemeyeceğine dikkat çeken Christian Science Monitor, ‘‘hiçbir karşılığı olmayan riskli bir görev’’ diye tanımlıyor.


Detroit-Photo-by-Albert-duce-425x283
Acil yönetimin iş başı yapması kamu çalışanlarının da sosyal haklarını kaybetmesi anlamına gelecek. Acil yönetim, çalışanların işine son verme veya kıdem tazminatlarını sıfırlama gibi yetkilere haiz. Acil yönetim şehrin finans krizine çare bulamayacağını ifade etmesi durumunda da  şehir iflasını açıklayacak.

Detroit’in iflas açıklamasına kesin gözüyle bakılıyor eğer federal devlet veya eyalet yönetimi acil olarak yardım açıklamazsa. Detroit Belediye Başkanı Dave Bing, şehrin acilen nakit paraya ihtiyaç duyduğunu bildirdi. Ancak şehrin asıl sorunun kısa sürede nakit paradan ziyade tahvil ve biriken borçlarının toplam 15 milyar doları bulmuş olması.

Detroit’in bugün 700 bin olan nüfusunun yüzde 80’e yakını siyahi. Son yıllarda sürekli göç veren kente yeni yatırımlar da durmuş durumda. Her yıl artan bütçe açığını kapatabilmek için şehir yönetimi polis, itfaiye gibi belediyeye bağlı çalışanların iş akitlerine son veriyor. Şehir ekonomil krizine çare için polis, itfaiye de kısıtlamaya gitmesi suç oranı yüksek olan Detroit’i daha az güvenli bir yer haline getirmiş durumda.

ap110523060769 wide-4032f9d6134cf9edc6d4bd0d36bee894f43a990b-s4
NEW YORK’TA İFLASIN UÇURUMUNDAN DÖNMÜŞTÜ

Bugün dünyanın en güvenli ve büyük şehirleri arasında gösterilen New York, Detroit’in son günlerde yaşadığı sıkıntıyı yaklaşık 40 yıl önce yaşamıştı. 1974’te New York şehri iflasını açıklama sınırına gelmiş, dönemin belediye başkanı Abraham Beame ve yönetimini ipten döndüren ise Öğretmenler Sendikası olmuştu. O dönem Öğretmenler Sendikası’nın kasasında biriken 150 milyon doları sendika başkanı Albert Shanker, belediyenin fonlarını alarak şehri iflasın kıyısından çevirmişti. New York şehrine federal hükümet kredisini vermeyen dönemin başkanı Gerald R. Ford için New York Daily gazetesi; ‘‘Ford’a kalsa şehir ölecekti’’ ifadesini kullanmıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.