Çin’in petrol üretimi 2030’da 250 milyon tona ulaşacak

Çin’in petrol üretimi 2030’da 250 milyon tona ulaşacak

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi konumunda yer alan Çin’in, yıllık petrol üretim hacminin 2030 yılında 250 milyon tona ulaşması bekleniyor.

Çin Devlet Toprak Kaynakları Bakanlığı tarafından yayımlanan bilgilerde, Çin’in yıllık petrol üretim hacminin 2030 yılında 250 milyon tona ulaşacağı açıklandı. Çin, geçtiğimiz yıl 200 milyon ton petrol üretmişti. 2030 yılında yıllık doğalgaz üretiminin ise 450 milyar metreküpe yükselmesinin beklendiği kaydedildi. Çin, geçen yıl 100 milyar metreküpten doğalgaz üretmişti.

Çin’de, özellikle son 10 yıldır gelişen teknoloji ve arama ve işletme çalışmalarına olan yatırımın artması ile birlikte, yıllık petrol üretim hacmi açısından dünya sıralamasında 5. sıradan 4. sıraya yükselmişti. Çin, aynı zamanda yıllık doğalgaz üretim hacmi bakımından da 18. sıradan 6. sıraya çıkma başarısı göstermişti.

Son yıllarda Çin’in petrolde dışa bağımlılığı hızla artış gösterirken, bu rakamın 2011 yılı sonu itibariyle yüzde 56’ya kadar ulaştığı kaydedildi. Çin, aynı zamanda dünyanın en büyük enerji tüketicisi konumunda yer alıyor.

ÇİN PETROL VE DOĞALGAZ ÜRETİM ÜSSÜ ŞİNCAN UYGUR ÖZERK BÖLGESİ

Zengin yer altı kaynaklarıyla bilinen Çin’in kuzeybatısındaki Şincan Uygur Özerk Bölgesi’nin, 2015 yılına kadar Çin’in en büyük petrol ve doğal gaz üretim üssü olması hedefleniyor.

Uygur bölgesi, yer altı ve yer üstü zenginlik kaynaklarıyla Çin’in özellikle enerji ihtiyacının karşılanması adına çok büyük önem arz ediyor. Geçen yılın sonlarında da bölgede 50 milyon ton ham petrol bulunduğu duyurulmuştu. 138 kıymetli madenin çıkartıldığı Şincan’da, Çin’in toplam petrol rezervinin yüzde 30’u, doğalgaz rezervinin de yüzde 34’ü bulunuyor.

Şincan Uygur Özerk Bölgesi, Çin’in 12. Beş Yıllık Ulusal Ekonomi ve Kalkınma Programı’na göre 2015 yılına kadar Çin’in en büyük petrol ve doğal gaz üretim üssü olacak. Program sonu itibarıyla Şincan’da petrol ve kimya endüstrisindeki üretimin yaklaşık 560 milyar yuana (70 milyar euro) çıkması beklenirken, ham petrol üretiminde 33 milyon ton ve doğal gaz üretiminde 45 milyar metreküpe ulaşılması hedefleniyor. Şincan bölgesinin 2011-2015 döneminde Çin’in en büyük petrol ve doğal gaz üretim üssü, en büyük azot ve potasyum gübreleri üretim üssü, ham petrol, doğal gaz ve işlenmiş petrol için en büyük stratejik rezerv üssü haline gelmesi bekleniyor.

Çin geçen yılın sonlarında bölgede 50,57 milyon ton ham petrol bulunduğunu açıklamıştı. Uygur bölgesinde 2 yıldan bu yana yeni teknolojilerle araştırma yapılıyor ve 2015 yılına kadar sadece Jungar bölgesindeki petrol rezervi beklentisinin 100 milyon ton olduğu ifade ediliyor.

Şincan Bölgesi aynı zamanda, depolama ve yeni boru hatlarının inşası konusunda da büyük bir çalışma içinde yer alıyor. Ülkede, 2020 yılına kadar 85 milyon tonluk petrol depolanması için çalışılıyor. Bu miktarın, ülkenin 90 günlük petrol ithaline denk olduğuna dikkat çekiliyor.

Öte yandan Çin, Güney Çin Denizi’nde kendisini Suudi Arabistan’dan sonra dünyanın ikinci büyük petrol üreticisi haline getirecek 213 milyar varillik petrol rezervi bulmuştu. Ancak petrol çıkarma çalışmaları bölgede tırmanan gerginlik sebebiyle ileri bir tarihe ertelenmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.