Çin’de 10 aylık dış ticaret yüzde 6,3 artış gösterdi

Çin’de 10 aylık dış ticaret yüzde 6,3 artış gösterdi

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisine sahip ülkesi Çin’in bu yılın ilk 10 aylık süre zarfındaki dış ticareti geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,3 artarak 3 trilyon 161 milyar ABD Doları’na ulaştı.

Çin Devlet Gümrük Genel Müdürlüğü tarafından verilen bilgiye göre, yılın ilk 10 ayında gerçekleştirilen ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,8 artışla 1.67 trilyon dolara, ithalat ise yüzde 4,6 yükselme ile 1,49 trilyon dolara ulaştığı açıklandı. Ülkede, ilk 10 aydaki ticaret fazlasının da geçen yılın aynı dönemine göre 180 milyar 203 milyon ABD Doları’na ulaştığı belirtildi.

Yabancı yatırım kotası artırılacak

Öte yandan, ekonomisini canlandırmak isteyen Çin, ülkedeki yabancı yatırımcı kotasını arttırıyor. Son 7 çeyrektir büyüme rakamlarında azalma yaşanan ülkede, yabancı kurumsal yatırımcıların yerel piyasadaki payını 80 milyar dolarla sınırlayan Pekin yönetiminin, bu rakama ulaşılır ulaşılmaz kotayı artıracağı açıklandı.

Sermaye Piyasaları Komisyonu Başkanı Guo Shuqing, yabancı yatırımcı kotasını arttırmak konusunda Çin Merkez Bankası ve Döviz Kurulu ile anlaşma sağladıklarını ifade etti.

80 milyar dolarlık kotanın dolması halinde, bu rakamı genişleteceklerini dile getiren Guo, yabancı yatırımcıları çekmek için, bireysel yabancı yatırımcıların yatırım miktarının da yükseltileceğini kaydetti.

Çin’de bireysel yabancı yatırımcıların en fazla 1 milyar dolar yatırım yapmasına izin verdiklerini belirten Guo, bahsi geçen miktarı 2 milyar, 3 milyar, hatta 5 milyar dolara kadar çıkarabileceklerini aktardı. Guo ayrıca, kurumsal yatırımcılara da vergi kolaylıkları getirmeyi düşündüklerini dile getirdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.