Çin, ABD ve AB’yi evliliğe mecbur ediyor

Çin, ABD ve AB’yi evliliğe mecbur ediyor

Çin ile rekabette zorlanan dünyanın en büyük iki ekonomisi Avrupa Birliği ve ABD, serbest ticaret için prensipte anlaştı. Haziranda başlaması beklenen ve oldukça zorlu geçecek maraton müzakerelerin ardından 2014’te anlaşmaya varılması hedefleniyor.

2012 rakamlarına göre dünyanın en büyük ekonomisi 15,7 trilyon dolarlık Gayri Safi Millî Hasıla (GSMH) ile ABD. ABD’yi kıl payı geçen 27 üyeli AB, 16,06 trilyon dolarlık GSMH’ye sahip. AB ve ABD’nin toplam iktisadi üretimi şu an dünya GSMH’sinin yüzde 47’sine tekabül ediyor. Dünya ticaretinin üçte biri AB ile ABD arasında gerçekleşiyor. Bu rakamlar Atlantik’in iki yakası arasında günlük 2 milyar Euro’luk mal ve hizmet ticareti yapıldığını ortaya koyuyor.

AB ile ABD anlaşabilirse ortaya çıkacak serbest ticaret belgesi insanlık tarihi boyunca müzakere edilen en kapsamlı anlaşma olacak. Anlaşma, Atlantik’in iki yakasında yaklaşık yüzde 4 olan gümrükleri aşağı çekerek son 5 yıldır mali krizle uğraşan AB’nin iktisadi hasılasını yüzde 0,5 (yıllık 86 milyar Euro), ABD’ninkini ise yüzde 0,4 (yıllık 65 milyar Euro) oranında artıracak. Uzmanlar, ABD eski Başkanı Bill Clinton döneminde denenen ancak akim kalan benzer bir girişimi hatırlatarak, müzakerelerin zor geçeceğine işaret ediyor. Ancak aynı uzmanlar Çin’den gelen çok sert rekabetin Atlantik’in iki yakasını bu defa anlaşmaya zorladığında ittifak ediyor. Hem AB hem de ABD’de satılan ithal malların maliyetinin bürokrasi yüzünden yüzde 10 arttığına işaret eden uzmanlar, anlaşma durumunda hem ekonomik büyümenin hem de istihdamın olumlu etkileneceğine inanıyor. Müzakerelerin en zor geçmesi beklenen alan ise zirai ürünler. Fransa, AB’nin Ortak Tarım Politikası’ndan en fazla istifade eden ülke olarak tarım sektörünün korunmasını arzu ediyor. AB ayrıca ABD’de yoğun olarak kullanılan GDO’lu (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) ürünlere müsaade etmiyor. ABD ise AB’nin tarım sektörünün de açılmasında ısrar ediyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.