Başbakan Yardımcısı Babacan, Amerikan ekonomisini yorumladı

Başbakan Yardımcısı Babacan, Amerikan ekonomisini yorumladı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ABD ve AB ülkelerindeki işsizlik oranlarının, bu ülkelerdeki iç pazarın daha uzun süre toparlanmakta güçlük çekeceğini gösterdiğini söyledi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) Genişletilmiş Başkanlar Toplantısı’nda konuşan Babacan, büyüme ile ilgili sorunların işsizliği artırdığını belirterek, başta ABD ve AB ülkeleri olmak üzere pek çok ülkede işsizlik oranlarının tarihi yüksek seviyelere çıktığını söyledi.

Bu durumun bu ülkelerdeki iç pazarın uzun süre daha toparlanmakta güçlük çekeceğini gösterdiğini anlatan Babacan, Avro Bölgesi’nde genç işsizlik oranın yüzde 23,9 olduğunu dile getirdi.

Babacan, Türkiye’nin aynı konudaki ortalamasının yüzde 15,2 olduğuna dikkati çekti.
        
”Güven olmayınca ekonominin toparlanması zor”
        
Güven endeksleri konusunda da değerlendirmelerde bulunan Babacan, dünyada krizden sonra sanayi ve tüketici güven endekslerinin bir süre toparlandığını, 2011 yılının başından itibaren ise yeniden düşüşe geçtiğini ifade etti.

”Güven oluşmayınca ekonomide toparlanma çok çok zor” diyen Babacan, küresel büyüme tahminlerinin de son bir yılda aşağı yönlü revize edildiğini hatırlattı.

Babacan, ”Dünyanın genelinde büyüme rakamları aşağı yönlü revize edilmiş durumda” dedi.

Büyüme beklentilerinin gelişmekte olan ülkeler de düştüğünü belirten Babacan, gelişmekte olan ülkelerdeki büyüme hızının düşmesinin en önemli sebebinin ihracattaki zayıflıklar olduğuna işaret etti.

Babacan, Türkiye’nin de son 6 aydaki ihracat artış hızının düşmesine karşın iyi bir durumda olduğunu kaydetti.
        
2030’da çalışan nüfus tehlikesi
        
Avrupa’nın en önemli sorununun nüfus olduğunu dile getiren Babacan, Avrupa’nın tümünde çalışan nüfusun kademeli olarak düşeceğini ifade etti.

Türkiye açısından bakıldığında ise 2030-2035 yıllarına kadar çalışan nüfusun artacağına işaret eden Babacan, ”Ama ondan sonra tehlike başlıyor.” diye konuştu.
        
    

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.