Bakan Şimşek: Türkiye daha çok demokrasi ve bölgesel kalkınma planlarıyla bölgeye örnek oluyor

Bakan Şimşek: Türkiye daha çok demokrasi ve bölgesel kalkınma planlarıyla bölgeye örnek oluyor

New York’ta Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ile Türk Amerikan İş Konseyi (TAIK) tarafından düzenlenen ‘6. Türkiye Yatırım Konferansı’na katılan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk ve Amerikalı yatırımcılarla bir araya geldi.

 

Bakan Şimşek, Türkiye’nin son yıllarda kaydettiği ilerlemelere vurgu yaptı. Türk ekonomisinin büyümeye devam edeceğini söyleyen Şimşek, ABD’li yatırımcıları Türkiye’nin enerji, ulaşım, eğitim, güvenlik ve yapılan kanuni reformlar hakkında bilgilendirdi. Maliye Bakanı Şimşek Türkiye’de yaşanan ekonomik gelişmelerin yanı sıra demokratikleşme ve siyasi gelişmeleri de anlattı. Şimşek, bölge için daha çok demokrasi, temel hak ve özgürlükler konusunda alınacak mesafenin ekonomik olarak da büyük katkı sağlayacağını dile getirdi.

 

New York’taki Citi Executive Center’de verilen öğle yemeğinde Suriye’deki iç savaşta Türkiye’nin bazı radikal grupları desteklediğine dair dış basında çıkan haberlere yönelik sorulara cevap veren Şimşek, Türkiye-Suriye sınırının 910 kilometre uzunlukta olduğunu hatırlattı. Türkiye’den Suriye’ye geçişlerin tamamen durdurulduğunu aktaran Bakan Şimşek, “ABD bile milyarlarca dolar harcamasına rağmen Meksika ile olan sınırını hala kontrol altına alamıyor. Biz birkaç yıldır devam eden bu sorun sırasında 910 kilometrelik sınırı nasıl tamamen kontrol altına alabiliriz?” diye izah getirdi.

 

Türkiye’ye her yıl milyonlarca turistin geldiğini hatırlatan Şimşek, “Suriye’de çatışan radikal grupların içinde çok sayıda farklı insanlar var. Bunlar Türkiye’ye turist olarak geliyor olabilir. Bizim her turisti terörist olarak sorgulayacak halimiz yok. Türkiye’ye bu konuda yapılan eleştirilerin belli amacı vardır. Türkiye aleyhine ciddi propaganda var ve ciddi bir haksızlık yapılıyor. Bizim ordaki insanlık trajedisine kayıtsız kalmamız mümkün değil.”diye konuştu.

 

Batılı ülkelerin Türkiye’ye yönelttiği eleştiriyi de değerlendiren Şimşek, “Batı o konuda gereken hassasiyeti başka ülkelerde, başka dönemlerde, başka maksatlarla bugün gösterseydi, belki sorun yine bu kadar büyümeyecekti. Türkiye her alanda uluslararası terörle mücadele etmiştir ve müteffikleriyle işbirliği içinde olmuştur ve bizim teröre karşı duruşumuz nettir. Aksini iddia etmek tamamen başka acendalarla başka gündemlerle Türkiye’yi karalama çabası dışında başka birşey değildir. Biz ülke olarak gerçekten Batıda bile emsali az görülen bir çerçevede ülkemizin sorunlarını daha çok demokrasi daha çok temel hak ve özgürlükler daha çok bölgesel kalkınma planlarıyla bölgeye ve dünyaya örnek olmaya çalışıyoruz. Türkiye bu noktada epey mesafe kaydetti.” şeklinde konuştu.

 “ANNEM BABAM OKUMA YAZMA ÖĞRENEMEDİLER”

 

Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye’nin Güneydoğu’daki köylerinde okul olmadığı için anne babasının okuma yazma öğrenemdiğini ama günümüzde eğitime yapılan yatırımlar konusunda büyük mesafenin alındığını kaydetti. O zaman ki imkanları daha iyi olması durumunda Türkiye’nin çok daha farklı bir seviyede olacağına dikkat çeken Şimşek, Türkiye’de teknojik yatırımların hızla ilerlediğini, artık okullarda hızlı internetin ve akıllı tahtaların olduğunu belirtti.

 

1970’li yıllarda okulun yanı sıra öğretmen sıkıntısınında yaşandığını belirten Şimşek, Türkiye’nin bu konuda büyük bir ivme kazandığını, kız çocukların okula gitme oranın önemli derecede yükseldiğini ifade etti.

Amerikalı ve Türk yatırımcılara Türkiye’deki son ekonomik gelişmelerin yanısıra  kürt sorunu ile ilgili kat edilen mesafenin ekonomiye katkısına dikkat çeken Maliye Bakanı Şimşek, Güneydoğu bölgesine son 10 yılda 36 milyar dolar yatırım yapıldığını aktardı.

Türkiye’nin yıllardır terörle mücadele ettiğini ifade eden Şimşek, bunun ülke ekonomisine direk etkisini 350 milyar dolar, dolaylı etkisini ise 1 trilyon dolar olarak açıkladı. Kendisinin de kürt kökenli olduğunu hatırlatan Maliye Bakanı Şimşek Türkiye’de artık Kürtçe televizyon kanalı ve özel okulların bulunduğunu ve bu konuda bir sorun kalmadığını söyledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.