Bakan Faruk Çelik, eğitimde 4+4+4’ün neden getirildiğine açıklık getirdi

Bakan Faruk Çelik, eğitimde 4+4+4’ün neden getirildiğine açıklık getirdi

Türkiye’de uzun dönem tartışma konusu olan Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan  4+4+4 değişikliğini savunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, yeni uygulama ile gençlere mesleki kazanımlar sağlayacağını söyledi. Bakan Çelik, ‘‘Türkiye’de bildiğiniz gibi bir ara rejim döneminde kesintisiz eğitim uyğulaması devreye sokuldu. Bunun aslında sancılarını son 10-15 yıldır çok daha net bir şekilde gördük’’ dedi.

Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi’nin (ECOSOC) ‘‘Kapsamlı Yaz Oturumu’’ çalışması için geldiği New York’ta Türk gazeteciler ile biraraya geldi.  New York’taki Türkevi’nde düzenlediği basın toplantısında temasları hakkında verdiği bilgilendirme toplantısından sonra gazetecilerin sorusunu yanıtlayan Bakan Çelik, eğitimin milli mesele olduğunu ve ideolojik tartışma konusu yapılmaması gerektiğini dile getirdi. Eğitimin ideolojik tartışma konusu yapılması durumunda bundan hem ülkenin hem de gelecek nesillerin büyük zarar göreceğine dikkat çeken Bakan şöyle konuştu; ‘‘Bu anlamda dünyayı yeniden keşfetmeye gerek yok. Eğitimde belli yaşlarda yönlendirmelerin olması gerekiyor. Yani sanayi de, ticarette, ara elaman ihtiyacımızın ne kadar yoğun olduğunu, bu alanda ne kadar büyük sıkıntı çektiğimizi hepimiz biliyoruz. Siz bunu nereden yönlendireceksiniz, 15 yaşına gelmiş biri uluslar arası kanuna göre çalışma çağına gelmiş demektir. Çalışma yaşına kadar bir genci bir mesleğe yönlendirmezseniz, nerede çalıştıracaksınız?’’

Gençlerin mesleki eğitiminin büyüyen Türkiye için ihtiyaç olduğunu vurgulayan Bakan, ‘‘Bu nedenle örgün eğitimde mutlaka bir değişime ihtiyaç var idi. Bu yönlendirmeyi getirecek ve ara eleman sorununu çözecek ve olması gerektiği yaşta da bir mesleğe yönlendirmesi gerçekleşmiş olacak’’ şeklinde konuştu.

Eğitim-istihdam arasında bugünün Türkiye’sinde sorunların yaşandığına dikkat çeken Bakan, bunun nedenini de alınan formasyondaki skıntıdan kaynaklandığını aktardı. ‘‘Gencin formasyonu istihdam edilebilirliğe uygun değil’’ diyen Bakan Çelik, bu sorunun mesleki eğitim veren liselerde dahi olduğunu ifade etti.
Teorik bilginin yanında gençlere pratiğin günümüz teknolojisi ile birlikte verilmesinin önemine işaret eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik şunları konuştu; ‘‘Sanyi, ticaret odalarımız ve organize sanayi bölgelerimizde meslek liseleri açılarak, bizzat şuanda günümüzün koşullarına, teknolojisine uygun eğitimler verilecek, teori ile pratiğin buluştuğu alanlarda meslek okulları, liseleri görev yapacak. Böylece okulunda diplomasını alır almaz eğer diliyorsa ara eleman olarak hemen bir tezgahın başına geçme imkanı bulmuş olacak.’’
IMG 5218
İŞSİZLERİN 3’TE 2’Sİ MESLEKSİZ

Bugün Türkiye’de kayıtlı 2 milyon 600 bin işsizin olduğunu hatırlatan Bakan, bunlarında 3’te 2’sinin bir meslek sahibi olmadığını söyledi. Artık ‘ne iş olsa yaparım’ düşüncesinin  çok yanlış olduğunu aktaran Bakan Çelik, 4+4+4 ile gençlerin bu dezavantajlı durumdan kurtulmasını sağlayacağını dile getirdi. Bakan ayrıca 4+4+4 eğitim sistemi ile bugün yüzde 17’lerde olan gençler arasındaki işsizlik sorununun da aşağıyal çekileceğini ifade etti. Bakan ayrıca Türkiye’nin 2023 hedefleri arasında da işsizliğin ülke genelinde yüzde 5’e düşürmek olduğunu da vurguladı.

BM’DEN GENÇLERE İSTİHDAM SAĞLAYAMAYAN ÜLKELERİ UYARDI

54 üyeli ECOSOC’un 2-9 Temmuz tarihleri arasında yapılacak olan ‘‘Kapsamlı Yaz Oturumu’’ çalışmasının ‘‘Yüksek Düzeyli Bölümü’’ toplantısında konuşan Bakan Çelik, Avrupa ülkelerini uyardı. 27 Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde gençler arasındaki ortalam işsizlik oranının yüzde 22.1’e ulaştığına işaret eden Bakan Çelik, Yunanistan, İspanya’da bu rakamın yüzde 50’lerin üzerine çıktığını, bunun da iç huzuru tehdit eder hale geldiğini söyledi.

Bugün içinde bulunan krizin kaynağını yanlış uygulanan ekonomik politikaların neden olduğunu savunan Bakan Çelik, bundan en fazla Orta Doğu ile Avrupa ülkelerinin olduğunu anımsattı.

Tunus’taki işsiz bir gencin kendini yakması ile başlayan Arap Baharı sonrasında yaşanılan olayları hatırlatan Bakan, ‘‘Bu ümitsiz gencin durumunun da gösterdiği gibi, işsizlik ve gelecekten umudunu yitirme hali, başta toplumu olmak üzere ülkeyi yönetenleri ve bölgedeki diğer ülkeleri de etkileyebilen bir tsunami etkisine dönüşebiliyor’’ diye konuştu.

Bakan Çelik konuşmasında ayrıca, Krize karşı alınacak ekonomik tedbirlerin yanı sıra hükümetlerin sosyal politikalar, işgücü piyasalarına yönelik teşvikler, mesleki eğitimler, toplum yararına çalışma programları, işbaşı eğitim ve benzeri uygulamaların hayata geçirilmesini tavsiye etti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.