Babacan: Küresel ekonomik kriz yeni bir safhaya girdi

Babacan: Küresel ekonomik kriz yeni bir safhaya girdi

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) tahvil alımlarını azaltabileceği yönündeki açıklamaların küresel ekonomik krizi yeni bir safhaya getirdiğini söyledi. Babacan, bundan sonraki dönemde daha dikkatli olunması gerektiğine dikkat çekti.

New York’ta basın toplantısı düzenleyen Babacan, FED’in son zamanlarda yaptığı açıklamaların kendisi için sürpriz olmadığını, bu konuda daha önceki konuşmalarında uyarılarda bulunduğunu dile getirdi. Başbakan Yardımcısı Babacan, şunları söyledi: “Bu yeni safhada da FED’in para politikasındaki duruş eskiye göre daha sıkı olacak. Bu olanlar bizim için beklenmedik bir durum değil. Zaten kurumlarımız bunların er veya geç olacağını biliyordu. Birden bire ansızın karşılaştığımız bir durum değil. Buna göre zihni ve teknik hazırlıkları zaten yapılmıştı. Bundan sonra farklı şartlar altında farklı politikalar izlenebilir. Bu gerçeği görmek lazım. Bununda gelişmekte olan bütün ülkeler üzerinde az veya çok etkisi var. Amerikan’ın kendi ekonomisi üzerinde de etkisi var. Amerikan hazinesinin kendi borçlanma faizi 1 puan arttı.”

ABD’nin Colorado eyaletinin Aspen şehrinde düzenlenecek olan ‘Küresel Ekonomideki Gelişmeler’ toplantısına katılmak üzere New York’a gelen Babacan, burada yatırımcılar ve kredi derecelendirme kuruluşları yöneticileri ile bir araya geldi. Babacan, Türkiye başta olmak üzere bölgede yaşanan gelişmeleri ilk ağızdan yatırımcılara aktarma fırsatı bulduğunu söyledi.

FED’in yaptığı açıklamaları Türkiye’nin nasıl karşıladığını ve bundan sonra nasıl adımlar atacağı yönünde sorulara muhatap olduğunu ifade eden Babacan, ekonomideki son gelişmelerin birden ve ansızın meydana gelmediğini muhataplarına aktardı. Yaptığı görüşmelerde, ekonomik gelişmelerin değişmesi ile başlayan süreçte başta Merkez Bankası olmak üzere kurumların gereken adımları attığını aktaran Babacan, bundan sonrada gereken adımların atılacağını ifade etti. FED’in bundan sonraki para politikası duruşu içerisinde varlık fiyatlamaları dünyada hızlı bir şekilde gözden geçirildiğini hatırlatan Başbakan Yardımcısı, “Fiyatlarda yeni bir denge arayışı var. Bundan sonra yapılacak açıklamalara görede değişebilir. Hepsine hazır olmak lazım.” diye konuştu. Yeni gelişmelere karşı kurumların hazır olduğunu hatırlatan Babacan, bu dönemi Türkiye’nin diğer ülkelere göre çok daha başarılı bir şekilde yönettiğini ve tecrübeli ekiplerin işin başında olduğunu vurguladı.

Babacan, önümüzdeki dönemde dikkatli yürünmesi gerektiği uyarısında bulunarak, gelişmelerin an an takip edilmesinin önemine dikkat çekti. “FED’in hangi tarihte ne yapacağı kesin olarak söylemek mümkün değil.” diyen Babacan, Gelişmelere göre gerekli araçları her an kullanması gereken bir duruş lazım.” şeklinde konuştu.

MERKEZ BANKASI BAŞKANLARINI DAHA ÖNCEDEN UYARMIŞTIM

Şubat ayında yapılan G20 ekonomik ABD, Avrupa ve Japonya Merkez Bankası başkanlarının bulunduğu bir ortamda “Ne yapacaksanız, aklınızdan ne geçiyorsa bunu mutlaka en kısa zamanda herkesle paylaşın ki herkes kendi politikasını belirlesin. Daha öngörülebilir ve daha şeffaf bir politika izlenmesi gerekir” uyarılarında bulunduğunu hatırlatan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, açıklamalarda kullanılan dilin çok önemli olduğunu kaydetti.

Gezi olayları ile ilgili de sorularla karşılaştığını anlatan Babacan “Artık yatırım çevrelerinin olan biteni daha iyi algıladığını görüyorum. Olayların meydana geldiği ilk hafta Londra’daydım. O zaman çok farklı sorularla karşılaşmıştım. Zaman geçtikçe olaylar daha net anlaşılıyor. Yatırım yapanlar az çok hesap kitap yapan kimseler. Yanlış yönlendirme ile işin aslını ayırt edebiliyorlar.” şeklinde konuştu.

Babacan, son zamanlarda borsanın düşmesini ise küresel ekonomide yaşanan gelişmelere bağladı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.