Aurora, sinema katliamı ile bozulan imajını sanayi yatırımlarıyla düzeltmek istiyor

Aurora, sinema katliamı ile bozulan imajını sanayi yatırımlarıyla düzeltmek istiyor

Son dönemde adı yalnızca ‘sinema katliamı’ ile anılan Denver’in Aurora banliyösü, artık yatırımcıların gözdesi haline gelmek istiyor. Yetkililer silahlı saldırı sonrası kentteki birlik ve beraberliğin sarsılmadığı belirtilirken, şehirde yaşayan göçmenler, yerli vatandaşlar ile aralarında hiçbir sorun olmadığını söylüyor. Şehir bir yandan saldırı sonrası bozulan imajını düzeltmeye çalışırken bir yandan da yatırımcıları şehre davet edip, bilgilendirecek.

Zaman Amerika’ya özel açıklamalarda bulunan Aurora Belediye Başkanı Steve Hogan, şehir halkı arasında hiçbir zaman sorun yaşanmadığını söyledi. Aurora’da yaklaşık 110 farklı dilin konuşulduğunu söyleyen Hogan, menfur saldırı öncesi, insanlar arasında bulunan birlik ve beraberliğin, saldırı sonrası da aynen devam ettiğini ifade etti. 2012 yılında şehir sınırları içinde toplam 29 kişinin öldürüldüğünü açıklayan belediye başkanı bu insanlardan 12’sinin sadece bir gecede katledildiği bilgisini verdi. Şehrin hiçbir sorunu bulunmadığını söyleyen Hogan, Aurora’nın ülkede en iyi korunan şehirlerden biri olduğunu ileri sürdü. Hogan, silahlı saldırı sonrası şehirde yaşayan birçok vatandaşın psikolojik tedavi gördüğünü ve bunların büyük bir kısmının devlet tarafından desteklendiğini anlattı.   

Yıllardır Aurora’da restoran işleten Faslı Abdellah Benbrahim, sinema katliamından sonra insanların hızlı toparlandığına dikkat çekti. Halk arasında herhangi bir sorunun olmadığını ifade eden Benbrahimi, “İnsanlar burada birbirine çok saygı duyuyor. Yıllardır esnafım, birçok insanı tanırım. İnsani ilişkiler konsunda herhangi bir sorun yaşamadım. Silahlı saldırının burada olması bizi de çok şaşırttı çünkü hiç beklenmedik bir durumdu. Ama şuan herşey normal bir şekilde devam ediyor.”dedi.

“ŞEHRİ TİCARET MERKEZİ HALİNE GETİRMEK İSTİYORUZ”

Colorado eyaletinin başkenti Denver ile sınır komşusu olan Aurora, bulunduğu coğrafi konumu avantaja dönüştürmek için kolları sıvadı. 42 yıldır Aurora’da yaşayan belediye başkanı Steve Hogan, şehrin Denver Uluslararası Havaalanı’na yakınlığı ve geniş boş arazilere sahip olmasını iş dünyası için büyük avantaj olarak görüyor.


ABD’nin 56. büyük şehri olarak bilinen Aurora, Denver’da yatırım yapılabilecek arazilerin azalmasını fırsata çevirmek istiyor. Şehirde yenilenebilir enerji başta olmak üzere, birçok bilimsel alanda araştırmaların yapıldığını ve bu araştırmaların hızlı birşekilde devam ettiği bilgisini veren Hogan, önümüzdeki birkaç ay içinde dünyanın dört bir tarafından yatırımcıları davet edeceklerini kaydetti. Hogan, iş dünyasına ellerinden geldiğince gerekli kolaylılığı ve desteği göstermeye çalıştıklarını belirtti.

Geniş arazilerin yatırımcılar için hazır olduğunu  vurgulayan Hogan “Şehirde yenilenebilir enerji konusunda ciddi yatırımlar var. Bilimsel konuda araştırma yapan çok sayıda şirket var. Kısa sürede çok sayıda araştırma şirketi  Aurora’ya taşındı. Uzaya araç gönderecek kapasitede bir havaalanımız var. 10 yıl önce boş olan arazilerimizin yüzde 60’ı şuan dolmuş durumda. Bizim hedefimiz boş olan arazilerin tamamını doldurmak.”şeklinde bilgi verdi.IMG 4831

Aurora Ekonomi Geliştirme Konseyi (AEDC) Başkanı Wendy Mitchell de şehirlerinin son yıllarda ciddi yatırım aldığını söyledi. ABD’nin ikinci en büyük askeri nüfusuna sahip şehir olduklarını belirten AEDC Başkanı Mitchell, sağlık ve biyoaraştırmalar konusunda tercih edildiklerini ifade ediyor. Gelecekte çok daha önemli hale gelecek olan yenilebilir enerji konusunda yatırım yapan şirketlerin teknolojik yatırımlarını arttırdığını kaydeden Mitchell “Şehrimizin coğrafi konumunu iyi kullanmak istiyoruz. Sağlık konusunda bölgenin cazibe merkeziyiz. Colorado Üniversitesi Hastanesi bizim şehirde olduğu için bölgedeki birçok insan buraya geliyor. Özel kanser tedavi merkezinin bu hastanede yer alması, daha çok insanın ilgi göstermesine sebep oluyor.” diye konuştu.

Savunma Bakanlığı ve Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Araştırmaları Merkezi (NASA)’ya hizmet verebilecek donanıma sahip Spaceport Colorado Merkezi’nin yüzde yüz faaliyet göstermesi için gerekli olan bütün yasal hazırlıkların yapıldığı bilgisini veren Mitchell, “Söz konusu havaalanı tam olarak çalışmaya başladıktan sonra, hem askeri faaliyetler hem de uzaya gönderimler burdan sağlanabilecek. Şehrimize çok önemli katkılarda bulunacak.” şeklinde açıklamada bulundu.

HEM SAVUNMA AMAÇLI HEM NASA İÇİN KULLANILABİLECEK SPACEPORT

Spaceport Colorado’nun tam kapasite hizmet vermeye başladıktan sonra 163 bin kişiye yeni istihdam sağlaması bekleniyor. Hem özel şirketlere hem de Savunma Bakanlığı’na hizmet verebilen havaalanı, çok sayıda insansız hava uçaklarına sahip.

Havaalanı Genel Direktörü Dennis R. Heap yasal prosedürleri bir an önce bitirip tam kapasite çalışmayı hedeflediklerini belirtti. Stratejik olarak çok önemli bir konumda yer aldıklarını, özellikle dünyanın önemli şehirlerine çok uzak olmadıklarını belirten Genel Direktör Heap, mevcut şartlarda özel şirketler, kargo, askeri vb. uçak hizmeti verdiklerini belirtti. Uzay turizminin günden güne arttığını bununla ilgili yapılan yatırımların çok büyük olduğunu hatırlatan Heap “Bütün hazırlıklarımız tamamlanıp tam kapasiteli uçuşlara açık olduğumuzda, ekonomiye çok büyük katkılarımız olacak. Hem askeri hemde bilimsel anlamda her türlü uçak gönderimleri sağlanabilecek. Sürecin hızlandırılması için siyasetçilerden gerekli desteği almaya çalışıyoruz. Umarım en kısa sürede gerekli işlemlerimizi tamamlarız.”şeklinde bilgi verdi. Heap, havaalanının kendi su imkanlarına sahip olmasını ise büyük bir avantaj olarak değerlendiriyor.SolarTAClowres-40

YENİLENEBİLİR ENERJİ ÇALIŞMALARI

Şehrin bir başka ilgi çeken yatırımı ise SOLAR TAC Teknoloji Hızlandırma Merkezi.

Güneş enerjisi konusunda yaklaşık 50 milyon dolarlık bir yatırıma sahip olan Solar Tac, içinde birden çok şirketi barındıyor. Şirketin Genel Müdürü Dustin Smith her geçen gün araştırmaların yeni bir boyut kazandığını, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birçok ülkenin bu merkezde çalışmalarını devam ettirdiğini söylüyor. Şirketlerin son teknolojiyi kullanrak çalışmalarını devam ettirdiklerini kaydeden Smith, “Amacımız maliyeti azaltıp, verimi artırabileceğimiz araştırmalar yapmak. Dünyanın en önemli yatırımları arasında yer alacak projeler bunlar. Şirket bu konuda ciddi çalışmalar yapıyor.”şeklinde çalışmalarını anlattı. Smith, şehrin ortalama 320 gün boyunca güneş görmesini  ise sektör açısından çok önemli etken olarak görüyor.

Denver şehrinin banliyösü Aurora’da ‘Batman’ serisinin son filminin ilk gösteriminde sinemaya düzenlenen silahlı saldırıda 12 kişi hayatını kaybetmiş, 50 kişi yaralanmıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.