Amerikan ekonomisinin rengi seçimlerden sonra belli olacak

Amerikan ekonomisinin rengi seçimlerden sonra belli olacak

Seçim dönemine giren ABD’de, ekonominin seçimlerden sonra belli olacağı öngörülüyor. Seçim döneminde siyasetçilerin ekonomik politikalarında çok büyük değişikliğe gitmeyeceğinden dolayı ekonomide büyük bir süpriz beklenmiyor.

Uzmanlar özellikle Bush döneminde 2001 krizini aşmak için getirilen ‘Fiscal Cliff’ (mali uçurum)’un  1 Ocak 2013’te sona erecek olmasının önemli bir dönüm noktası olacağını belirtiyor. Yani hiçbir önlem alınmasa Bush döneminden kalan vergi kesintileri sona erecek ve geçen yıl partiler arasında oluşturulan mutabakatla devam eden bazı kamu harcama kalemlerinde kesintiye gidilecek. Bu nedenlerden dolayı ekonomi olumsuz etkilenecek.

Vergi kesintileri tüketici harcamalarını ve dolaysıyla ekonomiyi direk etkileyen birbaşka önemli faktör olarak değerlendiriliyor.  Önceki dönemlerde partiler arasında büyük tartışmalara neden olan Debt Ceiling (hazine borçlanma limiti)’nin bir başka ifadeyle hazinenin alabileceği borç miktarının tavan yapacak olması bir başka önemli nokta olarak görülüyor.

Bu önemli iki konu seçimlerden hemen sonra yeni başkanın önüne gelecek. Bu nedenle seçimlerden sonraki ilk aylar Amerikan ekonomisi için zor bir dönem olacak.

Amerika ekonomisinin mali politika sorunlarını Fiscal Cliff ve Debt Ceiling olarak iki ana başlıkta toplayan Moody’s Analytics Ekonomist’lerinden Mustafa Akçay seçilen başkanın atacağı adımların çok önemli olduğuna dikkat çekti. Tüketici harcamaları durgunluk dönemleri hariç genel olarak ülke ekonomisin büyümesinde lokomotif görevi gördüğünü ama son resesyon sonunda ev fiyatların düşmesi  ve işsizlik oranın yüksek olmasından dolayı harcamaların sınırlı kaldığına dikkat çeken Ekonomist Akçay “Böyle bir dönemde gelir vergilerin artması, tüketiciyi zor durumda bırakır. Birde buna bazı savunma dışı kamu harcamların kesintileride eklenirse ekonomi negatif yönde etkilenir hatta ekonomi tekrar resesyona girebilir.” dedi

Bitecek olan hazine borçlanma limitinin ilerleyen dönemlerde artırılmaması halinde ekonominin bazı  finansal sorunları yaşayacağını hatta yeni resesyonunda ortaya çıkabileceği uyarısında bulunan Ekonomist Akçay “Önceki dönemlerde partiler arasındaki anlaşmazsızlık ABD notunun düşürülmesine sebep olmuştu. Önümüzdeki dönemde borç limiti artırılmaması halinde hazine  vadesi dolan borç ödemelerini gerçekleştiremeyecek veya sosyal güvenlik ve Medicare gibi ödemeleri yapamıyacak. Bu da ekonomide çok ciddi hasarlara sebep olacak.” şeklinde uyarılarda bulundu.

Seçim sonuçlarından sonra ekonominin kritik bir sürece gireceğine dikkat çeken Ekonomist Akçay partilerin Fiscal Cliff ve Debt Ceiling konusunda uzun vade de bütçe açıklarıını düşüren bunun yanında gayri safi milli hasıla oranının makul bir düzeye çeken bir program oluşturmaları gerektiğini vurguladı.

Emlak sektöründe bazı iyileşmelerin devam ettiğini özellikle ev fiyatları ve satışlarının  2011’e göre arttığına değinen Akçay “Hane halkı başına düşen borc 108 bin dolardan 94 bin dolara düştü. Faizler ise tarihin en düşük noktasında. Hem hane halkının hemde şirketlerin harcama ve yatırım yapmaları ekonomideki güvenin sağlanması ile mümkün. Bir taraftan harcamalar kesilirken bir taraftanda ilerleyen dönemler için olumlu sinyaller verilmiyor. Kamu harcamaların çok erken kısılması ekonomiyi olumsuz etkiledi. Bunun yanında avrupa kaynaklı kaygılar ve küresel ekonomideki yavaşlamayıda etkileyen önemli etkenler.” şeklinde endişelerini dile getirdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.