Amerika 7 dev bankaya libor soruşturması açtı

Amerika 7 dev bankaya libor soruşturması açtı

ABD, yedi bankayı, Libor bankalararası faiz oranını manipüle ettikleri iddiasıyla sorguya çağırdı.

New York başsavcısı tarafından sorgu için çağrılan bankalar, HSBC, Royal Bank of Scotland, Barclays, Citigroup, Deutsche Bank, JPMorgan ve UBS. Geçen ay, Barclays Libor faiz oranı ile oynadığı gerekçesiyle ABD ve İngiltere tarafından 290 milyon sterlin ceza ödemeye mahkum edilmişti.

Dünyanın en büyük bankalarının bazıları son aylarda birçok skandala karıştı.
Barclays’in aldığı cezayı takiben ABD denetçileri, diğer bankaların da olası Libor manipülasyonundan dolayı soruşturulacağını söylemişti. Hükümetin yetki verdiği Libor soruşturması şu anda Mali Hizmetler Servisi’nin başkanı Martin Wheatley tarafından yürütülüyor.

Wheatley soruşturmasında, ev kredisi gibi trilyonlarca mali işlemin dayandığı faiz oranının nasıl hesaplandığı ve düzenlendiği incelenecek. Wheatley, mevcut Libor sisteminin artık sürdürülemez hale geldiğini söyledi.

Libor faiz oranı, önde gelen bankaların 10 ayrı para kurunda bir geceden 12 aya kadar değişen sürelerde 15 farklı kredi almanın kendilerine maliyeti üzerinden yürüttükleri tahminlere dayanarak hesaplanıyor. Son aylarda bankaların alım satım politikaları ile ilgili çok sayıda iddia ortaya atıldı.

Salı günü Standard Chartered’ın, İran ile 250 milyar dolar değerinde 60,000 işlemi sakladığı gerekçesiyle New York denetçileri tarafından 340 milyon dolar ceza ödemesine karar verildi. Standard Chartered’ın denetçiler ile uzlaşması üzerine hisseleri Çarşamba günü yükseldi.

HSBC de ABD senatosu tarafından bankada para aklama işlemlerinin yapıldığı iddiasıyla suçlanıyor. Senato’nun raporuna göre, HSBC’nin ABD şubesi 2001 ve 2007 yılları arasında 28,000 gizli işlem yaptı. Bu işlemlerin 19.7 milyar dolar değerindeki bir kısmı İran’ı da içeriyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.