Altındaki düşüş devam edecek mi?

Altındaki düşüş devam edecek mi?

Altında yaşanan keskin düşüş, evlenme planı yapanlar için müjdeli bir haber olurken bu durumun reel ekonomiye nasıl bir etki yapacağı merak konusu. Düşüşün devam edip etmeyeceği yönündeki soruları yıllarca Amerika’da çalıştıktan sonra İslam Kalkınma Bankası’nın Yatırım bölümü başkanlığına transfer olan Abdullah Karataş cevapladı.


Karataş, altında düşüşün devam edebileceğine dikkat çekerken, son gelişmelerin küresel faiz oranlarıyla birebir orantılı olduğunu söyledi. Amerikan merkez bankası FED’in yaptığı son toplantıda parasal genişlemede (Quantitative Easing) artık sona gelindiği yolunda sözlerin sarf edildiğine dair duyumların yayıldığına dikkat çeken Karataş, “Bu fısıltılar bir anda piyasayı caydırdı. Japonya Merkez Bankası’nın küresel piyasaya sürdüğü likiditenin de buna katkısı oldu’’ diye konuştu.

 

 GLI3781

Kıbrıs Rum kesiminin bankaları kurtarmak için kayda değer miktarda somut altın arzını piyasaya sürmesinin piyasada telaşa yol açtığına işaret eden Karataş, bunun da altın fiyatlarının düşüşünde etkili olduğunu kaydetti. Karataş, “Bu sefer altın türev piyasasındaki ‘margin’ alıcılar (yani borçlanarak altın kağıtları satın alanlar veya marjı alıcılar) bir anda pozisyonlarını altın satarak kapatmak zorunda kaldılar. Bu da piyasada çığ etkisine yol açtı’’ dedi.

 

 

Altının düşüşü ile büyük yatırım fonlarından Paulson & Co.’nun ciddi manada zarara uğradığını aktaran Karataş, son bir kaç senedir altın stoklarını artıran merkez bankalarının da bundan zarar görüdüğünü vurguladı.


Evlenme hazırlığı içinde olanlar için altındaki düşüşün ‘müjde’ olacak kadar değerli olduğunu belirten Karataş, “Reel ekonomiye gelince, altındaki bu şok düşüşün somut ne artısı var ne de zararı. Piyasadaki hareketlenmeler açısından reel ekonomiyi asıl etkileyebilecek olan unsur, altının düşüşünü tetikleyen küresel faiz oranlarının olasılık yükselişi olacaktır.” dedi.  

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.