Altın ve bakır fiyatları düşebilir petrolde ucuzluk şimdilik hayal

Altın ve bakır fiyatları düşebilir petrolde ucuzluk şimdilik hayal

Amerika ve Avrupa’daki finansal kriz ile yükselişe geçen ve vatandaşlar için iyi bir yatırım aracı olan altın, bakır ve gümüş, ekonomistlere göre 2012’de cazibesini yitirecek.

Çünkü son birkaç aydır birçok yatırımcı altın piyasasından çekildi. Ciddi satışlar karşısında hemen etkilenen altın piyasasına giren fonların yatırımlarını çekmeye devam edeceğini belirten Natixis Associates Sabit Gelir Kredileri Grup Başkanı Abdullah Karataş, “Altın, bakır ve diğer emtia borsalarındaki düşüşe rağmen petrol fiyatlarında ise düşüş beklenmiyor.” dedi. 2011 yılında Avrupa’da yaşanan ekonomik krize karşı alınan önlemlerin kısa vadeli ve yeterli olmadığını kaydeden Karataş, Almanya ve Fransa’nın reel ekonomilerinde yavaşlama görüldüğünü, bu durumun da Avrupa’ya mal satan tüm ülkeleri olumsuz etkileyeceğine işaret etti.

2012’de Amerikan ekonomisine daha çok sermaye akacağını da öne süren Karataş, doların piyasada güvenilir bir liman olarak işlem göreceği öngörüsünde bulundu. Süleyman Şah Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Zeynep Topaloğlu da küresel krizi farklı bir bakış açısıyla değerlendirdi. ABD’nin krizin en derin safhasını atlattığını, ancak tam olarak çıkışa geçmeyi de başaramadığını ifade eden Topaloğlu, “2012’de doların güvenilir bir yatırım aracı olabileceği tahminleri Amerika ekonomisini olumlu yönde etkileyeceği beklentisini artırıyor.” dedi. Topaloğlu, 2012’de temkinli olunması uyarısında bulunarak, Avrupa’daki krizin devam ettiğini hatırlatttı. Yunanistan ile başlayan bu silsileye İspanya, İtalya, Belçika, Fransa, İngiltere gibi ülkeler eklendikçe krizin farklı boyut kazandığını söyleyen Topaloğlu “Avrupa, Almanya’nın lider konuma oturduğu yeni bir yapılanmaya dönüşmüştür.” diye konuştu. Türkiye hakkında da bir değerlendirmede bulunan Topaloğlu’na göre, yüzde 9,2 büyüme oranı ile Çin’i bile geride bırakan Türkiye, diğer ülkelere göre daha rahat bir yıl geçirdi. Yıl sonunda yükselen enflasyon, 2012’nin ikinci çeyreğinde kendini toparlayacak. Çünkü, gelişmiş ülkelerin kamu borçları yüzünden iflas bayrağını çekme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı bir yılda Türkiye, iyi bir performans ile dönemi kapattı. Topaloğlu, kredilere sınırlandırma getirilmesini yerinde bir müdahale olarak değerlendirdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.