ABD’den açıklanan ekonomik veriler hayal kırıklığı meydana getiriyor

ABD’den açıklanan ekonomik veriler hayal kırıklığı meydana getiriyor

Geçtiğimiz hafta New York bölgesi imalat üretiminin azaldığını gösteren verilerle beraber İstihdam verilerinin, perakende satışlarının ve fabrika üretimi beklentilerin altında kalması eski ve yeni konut satışlarında da düşüş olduğunun görülmesi hayal kırıklığına sebep oluyor.

Kimileri bu zayıflığa sebep olarak son zamanlarda etkisini çok fazla hissettiren soğuk hava şartlarını gösteriyordu hatta Fed’in Ocak ayındaki toplantısına yönelik tutanaklarda Aralık ayının kötü verilerinin “bir anormallik” olabileceği ve kötü hava şartlarını yansıtabileceği not düşüldü. Yine de tutanaklar Fed yetkililerinin ekonomiye bakışlarının olumlu olduğunu gösterdi ve varlık alımlarında azaltmanın durdurulması için önemli seviyede bir zayıflık görülmesinin gerekeceği belirtildi. Yine de kimi ekonomistler bütün suçun kış şartlarına bağlanmasını problemli buluyor. Gerekçe olaraksa zayıf gelen Ocak ayı perakende satışlarının içerisinde genellikle soğuk havada iyi performans gösteren internet ve diğer mağaza dışı satışların da bulunduğunu da hatırlatıyorlar.

Bu sebeple ekonominin içinde bulunduğu çıkmazı sadece hava koşullarına bağlamak Doğru değil. Güçlü geçen 4. çeyreğin ardından etkinliğe ara veriliyor olması ya da toparlanıyor gibi görünen bir ekonominin aslında sendeliyor olması ihtimallerden arasından sayılıyor

Öte yandan, Fed’in Mart ayındaki toplantısına girmeden önce göreceği son istihdam verisi olacak olan Şubat ayı istihdam verileri çok ümit verici değil çünkü Ulusal Hava Verileri Merkezi’ne göre Şubat ayında bir süre hava sıcaklıkları mevsim normallerinin altında gerçekleşti. 12 Şubat’ı içerisine alan haftada ABD’nin yüzde 55’i karla kaplanırken, bir yıl önceki rakam yüzde 41 olmuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.