ABD’deki köprüler tehlike sinyali veriyor, 66 bin köprü acilen onarılmalı

ABD’deki köprüler tehlike sinyali veriyor, 66 bin köprü acilen onarılmalı

Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan her 9 köprüden birinin yetersiz olduğu ve acilen bakıma alınması gerektiği belirtildi. ‘Amerika için Ulaşım’ adı verilen bir dernek tarafından açıklanan rapora göre 66 bin köprünün bir an önce tadilata alınması gerekiyor. 1950 ve öncesinde yapılan köprülerin birçoğunun kar yağışı ve buzlanma etkisiyle günümüze kadar büyük tahribata uğradığı açıklandı. Federal Otoyol Yönetimi’nin raporuna göre yetersiz olan köprülerin onarılması için 76 milyar dolarlık bir bütçeye ihtiyaç var.

 

Raporda en bakımsız köprülerin Pennsylvania’da olduğu açıklanırken bu eyaleti sırasıyla Oklahoma, Iowa, Rhode Island ve South Dakota eyaletleri takip etti. Söz konusu eyaletlerde bulunan köprülerin yüzde 20’sinin yetersiz ve kusurlu olduğu ortaya çıktı. Önümüzdeki 10 yıl içinde ABD’deki köprülerin yaş ortalaması 65’e yükselecek olacak. Bir köprünün normal ömrü ise 50 yıl. 

 

Köprüleri onarmak için kullanılacak kaynakların azalması nedeniyle tadilatların geciktiği bildirildi. Köprülerin yanı sıra yolların ve bazı bağlantı noktalarının acilen onarılması gerekiyor. Washington Eyaleti Ulaştırma Bakanı Lynn Peterson, köprülerde meydana gelebilecek herhangi bir acil durumun, onarım masraflarından çok daha ciddi hasara neden olacağı uyarısında bulundu.

 

Kongre geçtiğimiz yıl yerel ve eyalet köprülerinin onarılmasını içeren yasayı kabul etmişti ama yetersiz olan köprülerin yüzde 90’nın Ulusal Otoyol Sistemine (NHS)’e dahil olmadığı için Federal kaynaklardan yararlanamıyor. Bu kaynaklar problemli olan köprülerin sadece yüzde 10’u için kaynak sağlıyor. Amerika için Ulaşım derneği müdürü James Corless, Kongre’nin bu konuda adeta kumar oynadığını söyledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.