ABD’deki işsizlik verisi doları düşürdü

ABD’deki işsizlik verisi doları düşürdü

ABD’de hükümetin kepenk kapatmasına neden olan ve 16 gün süren bütçe krizi sonrasında Kongre’de borç tavanı limitinin 7 Şubat’a kadar uzatılması kararı alınmıştı.

ABD’de hükümetin harcama yapamaz durumdan çıkması sonrası tarım dışı istihdam verisi açıklandı. Beklentilerin oldukça altında kalan ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) ekonomiye desteklerini devam ettireceği beklentilerini destekleyen ABD tarım dışı istihdam verisinin ardından dolar dünyada değer yitirdi.

ABD’de eylülde tarım dışı istihdam 148 bin ile beklentilerin altında artarken, işsizlik oranı ağustos ayında yüzde 7,3’ten yüzde 7,2’ye düştü. İşsizlik oranındaki bu düşüş, beklentilerin altında kaldı. Tarım dışı istihdam verisi ardından TL, dolar karşısında değer kazanarak 1,97’nin altını gördü. Veri öncesi 1,98 seviyesinde işlem gören dolar/TL veri sonrası en düşük 1,9685’i gördü. İstihdam artış hızındaki yavaşlama ekonominin ivme kaybettiğine işaret ederek ABD Merkez Bankası’nın aylık tahvil alım miktarını azaltmama kararını destekliyor.

Verinin ardından Euro, dolar karşısında 2011 Kasım ortasından bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaşırken, ABD’nin 10 yıllık tahvilinin getirisi yüzde 2,54’e kadar geriledi. Daha önce 169 bin olarak açıklanan ağustos ayı tarım dışı istihdamdaki artış 193 bine revize edilirken, yüzde 7,3 olarak açıklanan işsizlik oranında revizyon yapılmadı.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.