ABD ekonomisi harcama kesintilerine kilitlendi

ABD ekonomisi harcama kesintilerine kilitlendi

Mali Uçurum meselesini kısmen atlatan ABD’nin başı şimdi de kamu harcamalarındaki kesintilerle dertte.

1 Mart itibariyle otomatik olarak yürürlüğe girecek olan 85 milyar dolarlık harcama kesintileri yaklaşık 800 bin insanın işini kaybetmesine sebep olabilecek.

Kongre’nin Bütçe Ofisi verilerine göre, harcama kesintilerinin engellenmediği takdirde başta, askeri alanda olmak üzere kamuda çalışan, itfaiyeci, havaalanı güvenlik görevlisi, hükümetle sözleşmeli personel ve birçok kamu görevlisi işsiz kalabilecek. Bütçe ofisi tahminlerine göre kesintilerin bu yılki büyümeyi yüzde 0,6 düzeyinde azaltabilecek. Ekonomistlerin bir kısmı ise bu oranın daha büyük olmasından endişe ediyor. Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke, dün yaptığı açıklamada kesintilerin ekonomik büyümeyi ciddi manada olumsuz etkileyeceğine dikkat çekti.

Başkan Barack Obama ise özellikle savunma kesintilerin ekonomiyi yeni problemlerle karşı karşıya getirebileceği uyarısında bulundu. Bütçe kesintilerine karşı harekete geçmeyen Kongre ve Cumhuriyetçileri sorumlu tutan Başkan Obama “Belirsizlikler şimdiden ekonomiyi etkilemeye başladı. Şirketler bazı işçilerini işten çıkarmaya başlayacaklarını açıkladı. Aileler ise harcamaları azaltmaya başlayacak.” dedi. Başkan Obama gereki adımların atılmaması halinde hükümetin maaş ödeyemeyecek duruma gelebileceğini de söyledi.

Cumhuriyetçiler ise Başkan Obama’nın Amerikalıları ekonomi konusunda çok tedirgin ettiğini öne sürüyor. Cumhuriyetçiler, Obama’nın kamu harcamalarını asgari seviyeye indirmesi teklifinde bulunuyor.

Chase Özel Müşteri Baş Ekonomisti Anthony Chan siyasilerin bu süreci ekonomiye zarar vermeden atlatabileceklerine değindi. Çalışanların işten çıkarılmasına ihtiyaç duyulmadan harcamaların azaltılabileceğini kaydeden Chan “Harcamaları kesmenin süresi her zaman uzatılabilir. Ekonominin daha az zarar görmesi için uğraşmak lazım.”diye konuştu.

Gelirinin yüzde 50’sini kamu hizmetlerinden (Savunma, Enerji, Tarım) sağlayan Merrick Şirketi CEO’ su Ralph W. Christie Zaman Amerika’ya yaptığı açıklamada, kesintilerin, gelirlerini en az yüzde 20 azaltacağını söyledi. Kesintilerin başlaması ile birlikte hükümetin şirketlerden daha az iş isteyebileceğini hatırlatan CEO Christie “Umut ediyorum ki, ekonomiyi olumsuz etkileyecek bir sorun çıkmaz. Kesintiler yapılacak olsa da nereden ve nasıl yapılacağı konusunda herhangi bir fikrimiz yok. Ama şirketimiz bu konudan olumsuz etkilenecektir.” şeklinde bilgi verdi.

Harcamaların 10 yıl içinde toplam 1,2 trilyon dolar azaltılması hedefleniyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.