ABD, Çinli Huawei ve ZTE’ye casusluk endişesiyle yasak getirdi

ABD, Çinli Huawei ve ZTE’ye casusluk endişesiyle yasak getirdi

ABD kongresi, Çin’in iki dev telekomünikasyon şirketlerinden Huawei ve ZTE’ye, ABD’nin güvenliği açısından tehdit oluşturduğu gerekçesiyle yasak getirdi.

Şirketlerin Çin hükümeti ve ordusu için çalıştığından şüphelen Washington, söz konusu şirketlerin ABD’de birleşme ve satın alımlarını yasakladı.

ABD Kongresinin raporunda, Çinli iki şirketin kötü amaçlar için kullanabileceği ve ABD için güvenlik tehdidi oluşturduğu ifade edildi. Huawei ve ZTE, bu yıl bazı cihazlara Çin’e gizli bilgiler gönderilmesini sağlayacak kodlar yüklemekle suçlanmıştı.

Raporun, ABD Başkanlık seçimi kampanyası sırasında yayımlanması dikkat çekti. Her iki şirketin de üst düzey yöneticileri, ABD Kongresi komitesine verdikleri ifadelerde suçlamaları kabul etmemişlerdi.

1987 yılında Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) üyesi Ren Zhengfei tarafından kurulan Huawei ile ZTE daha önce haklarındaki casusluk suçlamalarını reddetmişti. Son yıllarda dünya genelinde adından sıkça söz ettiren ve dev yatırımlar yapan Huawei’in, Çin’e yabancı şirket ve ülkeler ile ilgili istihbarat topladığı suçlamaları sık sık gündeme gelmişti. Türkiye’de de yatırımı bulunan Huawei, geçen sene ABD bilgisayar şirketi 3Leaf Systems’i satın almak istemiş ancak bu girişim ABD tarafından güvenlik gerekçesiyle engellenmişti.

Öte yandan Başkan Barack Obama, kısa sure önce Çinli Rally Corp. şirketinin Oregon’da ABD donanmasına ait bir merkezin yakınlarındaki dört rüzgar çiftliği projesini satın almasını iptal etmişti. Bu engelleme, ABD’nin son 22 yılda engellediği ilk yabancı yatırım olmuştu. Şirket, sonrasında Obama’yı dava etmiş ve Washington’un böyle bir yetkisinin olmadığını savunmuştu.

Öte yandan Pekin yönetimi, ABD’deki Başkanlık seçimi kampanyalarında Çin’e yapılacak baskıların arttırılma vaatlerine tepki gösterdi ve bunun ilişkilere zarar vereceğini bildirdi.

Obama ile rakibi Cumhuriyetçi Partili Mitt Romney, seçim kampanyaları sıklıkla Çin’i hedef alan vaatlerde bulunuyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.