44 ay sonra Amerika’da işsizlik 7.8’e geriledi

44 ay sonra Amerika’da işsizlik 7.8’e geriledi

Amerikan ekonomisini sevindiren haber bu sabah açıklandı ve geçen ay toplam 114 bin insana istihdam sağlandı. Yeni istihdamlar ile işsizlik oranı yüzde 8.2’den 7.8’e geriledi. Eylül ayı istihdam rakamları ile Amerika’da yaklaşık dört yıl aradan sonra işsizlik oranı yüzde 8’in altına düşmüş oldu.

Seçimlere yalnızca  bir ay kalmışken Amerika’da işsizliğin 44 ay aradan sonra en düşük seviyeye gerilemesi en çok Başkan Barack Obama’nın seçim çalışmalarına pozitif etki yapacağı bekleniyor. Başkan Obama’nın Beyaz Saray’da göreve başladığı 2009 yılının ocak ayı işsizlik oranı ile aynı seviyeye ulaşmış oldu.  

Eylül ayında sağlanan 114 bin istihdamın 44 bini sağlık sektöründe sağlandı. Sağlık sektöründen sonra geçen ay en fazla işci alan sektör ulaşım olduğu açıklandı. Geçen ayda işverenlerin daha çok yarı zamanlı (part time) elemanı işe almalarının işsizlik oranınn düşmesinde etkili olduğu belirtildi. Bununla birlikte Eylül ayında işe alınanların daha yüksek maaşlı olarak çalışmaya başlaması harcamaların artmasına neden olduğu bildirildi. Well Fargo Baş Ekonomisti John Silvia raporun gösterdiğine göre ekonominin tutarlı bir şekilde büyümesini beklediklerini söyledi.

ABD Çalışma Bakanlığı tarafından yapaılan açıklamaya göre eylül ayı içinde 114 bin insana istihdam sağlandı. Geçtiğimiz ağustos ve özellikle de temmuz ayında beklentilerin altında gerçekleşen istihdam oranları Amerikan ekonomisinin yeni bir resesyona mı giriyor sorularına neden olmuştu. Eylül ayı istihdam rakamları ayrıca beklentilerin üzerinde gerçekleşerek ekonomi dünyasının yüzünü güldürdü.


İşsizlik rakamlarının olumlu gelmesi New York Borası’nın da yükselmesine neden oldu. Cuma sabahı Dow Jones 45 puan arttış gösterdi. İstihdam rakamları ile birlikte bir olumlu adımda ABD Hazine Bakanlığı’ndan geldi. Bakanlığın 10 yıllık kredilendirme rakamı 1.68’den 1.73 yükseltildiği kaydedildi. Hazine’nin kredi notunun yükseltilmesi yatırımcıların stoklarında beklettikleri paranın piyasaya daha güven içinde çıkabileceğine işaret olarak değerlendirildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.